Már nincsenek vegyifegyver-gyárak Szíriában

Vágólapra másolva!
November elsejéig kellett leszerelnie a vegyifegyver-gyárait Szíriának egy egyezmény szerint.
Vágólapra másolva!

Minden olyan üzemet felszámoltak Szíriában, ahol vegyi fegyver előállítására, a mérgező vegyületek kikeverésére és fegyverbe töltésére volt lehetőség - közölte csütörtökön a hágai székhelyű Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW).

A szervezet és az ENSZ közös missziója megerősítette, hogy a damaszkuszi kormány minden bejelentett vegyifegyver-előállító kapacitását felszámolta - közölte a szervezet. Egyúttal azt is nyugtázták, hogy ezzel Szíria megfelelt az OPCW végrehajtó tanácsa által erre megszabott november 1-jei határidőnek, amelynek teljesítése a leszerelési menetrend fontos mérföldkövének tekinthető.
Az OPCW ellenőrei 23 bejelentett létesítményből 21-be látogattak el. A maradék két helyszínt túl veszélyesnek ítélték az ellenőrzésre, de az ottani felszereléseket korábban már átszállították más létesítményekbe, amelyekbe a szakértők eljutottak.

A gyárak felszámolása azt jelenti, hogy Szíria immár nem képes új vegyi fegyvereket előállítani. Az Oroszország és az Egyesült Államok együttműködésével tető alá hozott leszerelési program keretében Damaszkusznak még meg kell semmisíteni meglévő vegyifegyver-készleteit. Becslések szerint Szíriában mintegy ezer tonnányi vegyi fegyver található.

Szíria a múlt héten határidőre átadta a vegyi fegyvereinek megsemmisítésére vonatkozó programtervét az OPCW-nek. Az általános tervet az OPCW végrehajtó tanácsa fogja megvizsgálni, és ha megfelelőnek találja, akkor november 15-éig előírja a megsemmisítés menetrendjét, megszabja a határidőket.