Már el is vált egy meleg pár Franciaországban

Vágólapra másolva!
Négy hónappal a házasság után elvált egy francia meleg pár, az övék az első melegek közötti válás, amióta májusban engedélyezték a melegházasságot Franciaországban.
Vágólapra másolva!

Kimondták az első válást egy azonos nemű pár között Franciaországban. A homoszexuális párok válása pont olyan, mint a többi válás – közölte az első melegválást követően a pár ügyvédje.

Joelle Glock megerősítette a La Dépeche du Midi című regionális napilap értesülését, mely szerint a toulouse-i bíróság hétfőn kimondta az első válást két homoszexuális férfi között. A pár közös megegyezéssel vált el, alig négy hónappal az után, hogy egybekeltek.

Franciaországban május 18-án hirdette ki Francois Hollande államfő a homoszexuális párok házasságát engedélyező törvényt, amelyet heves parlamenti vita és milliós utcai ellentüntetések előztek meg. Az első ilyen házasságot május 29-én kötötték meg Montpellier-ben, azóta több mint ezer homoszexuális pár kelt egybe a polgármesteri hivatalokban. A toulouse-i pár, egy 30 és egy 50 éves férfi, az elsők között kötött házasságot júniusban, s a válásuk az első precedens az azonos neműek válására.

Ügyvédjük "a házasság mellékhatásának", "felejthető eseménynek" minősítette a történteket.
"Ugyanezen a napon mintegy ötven válást mondtak ki, mind hasonló volt, ugyanolyan szenvedéssel járt. Ez pont olyan válás, mint a többi" – tette hozzá Glock. Elmondta, hogy a két férfi esetében viszonylag könnyű dolga volt a bíróságnak, miután nincs közös gyerekük, és gazdasági tétje sem volt a válásnak. "Nem is tudják elképzelni, hogy hosszú együttélést követően milyen sokan válnak el nem sokkal az esküvő után" – hívta fel a figyelmet az ügyvéd.

"Hozzá kell szokni (a melegváláshoz). A házasságok mintegy fele válással végződik" – mondta Florence Bertocchio, a homoszexuálisok jogaiért harcoló Szivárvány nevű toulouse-i egyesület részéről a Le Parisien című napilapnak.

A két toulouse-i férfi nem számított a melegházasság élharcosának, elsősorban a közös vagyonuk védelmében keltek egybe. Párizsban november első napjaiban kerül sor az első melegválásra: ez esetben két homoszexuális francia nőről van szó, akik évekkel ezelőtt az Egyesült Államokban házasodtak össze.