Gyermekbénulás-járvány tört ki Szíriában

Vágólapra másolva!
A napokban egyre több gyermekbénulásos fertőzésről kapott hírt Szíria észak-keleti részéből a WHO. A szervezet 10 megvizsgált fertőzöttnél megtalálta a kórokozót.
Vágólapra másolva!

Kedden az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szakértői is megerősítették, hogy Szíriában – 14 éve először – gyermekbénulás-járvány tört ki. A betegség kialakulásának nemcsak a kis helyen, rossz higiéniás körülmények között élő menekültek táborai kedveznek, hanem az is, hogy míg a polgárháború 2011-es kitörésekor az ország gyermekeinek 95 százaléka be volt oltva gyermekbénulás ellen, az utóbbi években ez az arány 68 százalékra csökkent. A WHO BBC által közölt becslése szerint most félmillió olyan gyermek lehet az országban, akire veszélyt jelent a kór.

A gyermekbénulással szemben a világ legtöbb állama eredményesen harcol, a fenyegetés csak olyan országokban maradt magas, mint Nigéria, Afganisztán vagy Pakisztán. Néhány szakértő éppen ezért gyanítja, hogy a szíriai polgárháborúban harcoló külföldiek hozhatták be a kórokozót.

A WHO a Szíria észak-keleti részén lévő Deir-az-Zor városát sejti a járvány gócpontjának, de mivel a háború miatt a szíriai lakosság viszonylag gyorsan áramlik az ország éppen békésebbnek tűnő vidékei és az államhatárok felé, nagy a veszélye a terjedésnek.

A gyermekbénulást okozó polio vírus szájon keresztül jut az emberi szervezetbe. A legnagyobb veszélyben a gyerekek vannak.