Obama mégsem tudott Merkel lehallgatásáról

Vágólapra másolva!
Az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség szóvivője szerint a hivatal vezetője nem beszélt Obama elnökkel Angela Merkel német kancellár lehallgatásáról.
Vágólapra másolva!

Az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) vezetője, Gen Keith Alexander sosem beszélt Barack Obama elnökkel Angela Merkel német kancellár lehallgatásáról – írja a hivatal szóvivőjének nyilatkozata alapján a BBC.

A napokban több német újság is azt állította egy NSA-s belső forrásra hivatkozva, hogy Merkel telefonját 2002 óta lehallgatták, Obamát pedig 2010-ben tájékoztatták is erről. A Bild am Sonntag cikkében az szerepel, hogy az elnök ennek ellenére sem állította le az akciót, mert mindent tudni akart a német kormányfőről. A lap szerint ugyanis "nem bízott benne".

Vanee Vines, az NSA szóvivője azonban vasárnap azt mondta: a hivatal vezetője nem beszélt Obamával egyetlen olyan titkosszolgálati akcióról sem, amely Angela Merkel lehallgatására irányult volna. A nyilatkozat ugyanakkor nem tért ki arra, hogy más módokon tudomást szerezhetett-e az elnök a műveletről.

Az ügy miatt egyébként erősen megromlott a német–amerikai viszony, Berlin biztonsági szakértőket küld az Államokba, hogy segítsék a vonatkozó nyomozást.