Drótkerítés épül az ukrán-orosz határon

Vágólapra másolva!
Nem értik az ukránok, miért épül drótkerítés a határ orosz oldalán. Kijev a jövő hónapban társulási megállapodást kíván aláírni az EU-val, és lehet, hogy emiatt Moszkva kicsit büntet.
Vágólapra másolva!

Az orosz határőrök drótkerítést kezdtek építeni az ukrán határ mentén Luhanszk megyében, holott eddig szabad volt a közlekedés mindkét irányból. A határ menti ukrajnai településeken élők közül sokaknak laknak rokonai az orosz oldalon, akikkel eddig gond nélkül látogathatták egymást.

Oroszország és az Ukrajna közötti szárazföldi határ több mint kétezer kilométer hosszú. Jelenleg a két állam polgárai még személyigazolvánnyal is átléphetik a határt, de Szergej Lavrov orosz külügyminiszter kijelentette, hogy a jövőben útlevéllel kell közlekedniük.

"Úgy gondolom, hogy ez teljesen rendjén való. Útlevéllel kell közlekedni, nem személyigazolvánnyal. Manapság már nem probléma útlevélhez jutni" - fogalmazott az orosz diplomácia vezetője.

Az ukrán közlekedési stratégiai központ szerint az orosz fél mostani lépése kapcsolatban állhat Ukrajna európai integrációs törekvéseivel, azzal, hogy Kijev a jövő hónap végén társulási megállapodást kíván aláírni az EU-val.

Lavrov külügyminiszter szerint Moszkva nem fog vízumkényszert bevezetni Ukrajnával szemben. Korábban orosz részről többször elhangzott az a fenyegetés, hogy ha Kijev aláírja a társulási megállapodást az Európai Unióval, Moszkva vízumkényszert vezet be Ukrajnával szemben.

"Korábban a vízummentességről olyan esetekben tértünk át a vízumkötelezettségre, amikor közép- és kelet-európai országok váltak az Európai Unió tagjává. Ez az egyik feltétele volt a csatlakozásuknak, amit az unió támasztott a tagságra pályázókkal szemben – mondta Lavrov.