Az ellenzék győzött Argentínában

Vágólapra másolva!
Elsöprő győzelmet aratott Cristina Kirchner államfő ellenzéke a részleges kongresszusi választáson Argentínában. Ezzel ugyan nem kerültek többségbe a törvényhozás egyik házában sem, de a győzelem elegendő arra, hogy keresztülhúzzák az államfő hatalmon tartását célzó, tervezett alkotmánymódosításokat.
Vágólapra másolva!

Az ellenzék győzött a vasárnapi részleges kongresszusi választáson, s habár nem került többségbe sem a képviselőházban, sem a szenátusban, elegendő mandátumot szerzett ahhoz, hogy meghiúsítsa Cristina Kirchner államfő hatalmon maradását célzó alkotmánymódosítási terveket.

A vasárnapi voksoláson a képviselőház tagjainak a felét és a szenátorok harmadát választották újra.

A belügyminisztériumi adatok szerint a szavazatok 72 százalékának összeszámlálása alapján az ellenzék győzött minden jelentősebb választási körzetben. Így a kulcsfontosságú Buenos Aires tartományban, ahol a szavazásra jogosult polgárok csaknem 37 százaléka él, az ellenzéki Sergio Massa fölényes győzelmet aratott: a szavazatok 43 százalékára tett szert, szemben a kormánypárti jelölt, Martín Insaurralde 32 százaléknyi voksával. Massát a 2015-ös elnökválasztás egyik esélyes jelöltjeként tartják számon.

Összességében a Front a Győzelemért (FpV) nevű kormánypárt a voksok 33 százalékát gyűjtötte össze, míg a két évvel ezelőtti választáson a szavazatok 54 százalékára tett szert.

Az államfő perónista pártja a gyönge választási szereplés után is megőrzi többségét a kétkamarás nemzeti kongresszus mindkét házában, de Cristina Kirchner elnök minden esélye elszáll arra, hogy módosítsa az alkotmányt, és 2015-ben harmadszor is indulhasson az elnökválasztáson. Ehhez kétharmados parlamenti többség kellene, de a vasárnapi választás következtében a kormánypártok túlsúlya az alsóházban alig néhány parlamenti mandátumra zsugorodott, habár a szenátusban megmaradt a kényelmes többségük.

Az államfő népszerűségének csökkenését az elmúlt két évben egyebek közt a korrupciós ügyek, a magas infláció, a bűnözés, a népjóléti szolgáltatások minőségének romlása idézte elő.