Reméltük, hogy legalább a tetőt lefújja a szél

vihar Nagy-Britanniában, ciklon, időjárás, kidőlt fa Londonba
Vágólapra másolva!
Az angliai magyarok átaludták vagy átbulizták az elmúlt évek legnagyobb brit viharaként emlegetett orkánt és esőzést. Aki ébren volt, az sem látott túl sokat: a szél az ugyan egy macskát is felkapott volna, de ilyen vihar évente egyszer Magyarországon is van. 
Vágólapra másolva!

Az elmúlt évek legnagyobb szigetországi viharaként emlegetik napok óta a Nagy-Britanniára hétfő hajnalban lecsapó ciklont, ami először Dél-Angliát érte el helyenként 100-150 kilométeres sebességű széllel és heves esőzésekkel. Az ország déli részén hárman meghaltak: két embert kidőlt fa nyomott agyon, egy férfire pedig a háza dőlt rá. Országszerte 580 ezer háztartás maradt áram nélkül, töröltek több vonat- és repülőgépáratot is, több helyen áradásra számítanak a nagy mennyiségű csapadék után. A BBC időjárás-előrejelzése szerint hétfő délutánra a vihar elhagyta az Egyesült Királyságot, holnap már napos, de hűvös idő lesz. Bár az előrejelzések Londont is a leginkább sújtott területek közé sorolták, több kint élő magyar is azt mondta: semmi különöset nem észleltek.

Bulizott, az eső meg esett

Vasárnap este óta lehetett érezni, hogy erős a szembeszél – mesélte egy London északi részén élő magyar informatikus. Nagy-Britannia déli részén szinte teljesen leállt a vonatközlekedés a hétfő reggeli csúcsidőben, mert fák dőltek a sínekre, Londonban pedig hat metróvonalon részlegesen szünetelt a közlekedés. Gábor is késve érkezett meg hétfő reggel a munkahelyére, annak ellenére, hogy korábban indult el. "Negyed órát kellett várnom a metróra, ami tele is volt, sűrűn meg is állt, de fogalmam sincs, hogy ennek volt-e köze a viharhoz” – mesélte. Ő a viharból nem tapasztalt semmi különöset, azon kívül, hogy a szél csapkodja az ablakokat, bár azt hozzátette, hogy a szélnek olyan ereje volt, ami egy macskát is elfújna. Egy kidőlt kerítésen kívül más pusztítást nem látott, szerinte nagyobb feneket kerítettek ennek az egésznek, mint amekkora valójában volt.

„Sajnos minket elkerült, pedig vártuk” – írta egy másik londoni magyar. Ő mindössze egy kidőlt fát látott hétfőn reggel, és vasárnap éjjel sem érték nagyobb izgalmak. A barátaival buliztak, nekik csak „annyi jött le az egészből, hogy szakad az eső”.

Kidőlt fa Londonban. Forrás: AFP/Daniel Sorabji

A virágcserép is megúszta

A Kelet-Londonban élő Erdélyi Angelika hétfőn kora délután ment ki először lakásából, azóta, hogy a vihar elérte a szigetországot. „Ahogy így elnézem a környéket, semmi különöset nem látok. Van egy kis park a házunk előtt, tele fával, de mindegyik áll a helyén” – mesélte telefonon. Angelika is a nagy erejű szelet emelte ki, azt mondta, mióta két éve az országban él, nem tapasztalt ilyen nagy szelet. „Izgultam, mert a tévében, rádióban és az újságokban már több napja ettől zeng minden, hogy mekkora óriási vihar lesz, de végül semmi extra nem történt”. Angelika brit párja hétfőn reggel időben bejutott a munkahelyére, a tömegközlekedésben sem tapasztalt fennakadásokat. "Anyukám hívott tegnap este, hogy látta a magyar híradókban, hogy óriási vihar közeledik, és, hogy vigyázzunk magunkra. Még egy virágcserepet sem vert le a kertben, úgyhogy felesleges volt az aggodalom” – mesélte Angelika.

„Hallottam a viharról, mert minden nap megnézem az időjárás-jelentést, hogy mire számítsak, mennyire fogok elázni” – mesélte egy szintén Londonban élő magyar futár. A cégétől is kapott egy üzentet, hogy óvatosan vezessen, mert nagy szél várható. A vihar érkezésekor is dolgozott, de azon kívül, hogy a kerékpárral egyébként 18 perces utat 28 perc alatt tette meg, más fennakadást nem tapasztalt. "Az eső sem esett olyan nagyon, amerre én jártam, én ennél sokkal durvább esőket is láttam már” – mesélte.

Látott viszont nyolc kidőlt fát, de ezek közül egyik sem volt szerint mamutfenyő méretű. Összetört kocsikkal viszont nem találkozott, és szerinte káosz sem volt az utakon, még szirénázó mentő sem ment több mint egy átlagos napon.

„Szerintem nem volt vészes. Ilyen otthon is van, legalább évente egyszer. Nem átlagos nap volt, de nem is kerül be a rekordok könyvébe” – mondta a férfi, aki reméli, hogy nemsokára megérkezik, amit a netről összevásárolt vasárnap, mert akkor akkor biztos, hogy nincs itt a világvége.

Reméltük, hogy lerepül a tető

A délnyugat angliai tengerparti város, Bournemouth az előrejelzések szerint a legveszélyeztetettebb régiónak számított. Hétfőn reggel hat és kilenc óra közé jósolták a vihar csúcsosodását, az egyetemista Anna ezt sikeresen átaludta: reggel fél 9 körül ragyogó napsütésre ébredt.

Viharkár a délnyugat angliai Dorset tartományhoz tartozó Bournemouth-ban. A fotót egyik olvasónk küldte. Vághy Anna olvasónk felvétele

„Szombat este hallottunk először a közelgő viharról - egy ismerősöm szólt, hogy nem tanácsos este mászkálnunk a városban, mert 80-90 km/órás szél fújhat, ami praktikusan felborít, ha utolér. Az interneten elkezdett terjedni, hogy hétfőn valószínűleg elmaradnak az órák az egyetemen, mert gondok lehetnek a közlekedéssel, illetve veszélyes lehet kimennünk az utcára – ez volt a legizgalmasabb pontja az egész viharsztorinak” – mesélte Anna.

A valóságban a viharból szirénákat, csapkodó ajtókat, süvítő szelet, néha egy-egy puffanást hallott. Azt mondta, semmi különösen ijesztő nem történt, látott már rosszabbat is. Az eső vasárnap kora este kezdett el őrülten szakadni az eső, addigra már mindenhonnan a vihar folyt a hírekből. „Azok, akik szeretik a balhét izgatottan várták, hogy egyre rosszabb legyen a helyzet, reménykedtünk, hogy legalább a tetőt lefújja a szél a házról. Én persze elkezdtem ijesztgetni a családom, látva, hogy otthon is megírták, mások meg lelkesen mesélték, hogy pár őrült ilyenkor is lemegy a partra szörfözni, mert jók a hullámok” – viccelődött az egyetemista lány.

Ő a környezetében élő angolokon azt látta, nem nagyon izgatja a vihar őket. Vasárnap délután már erős szél fújt és tele volt a szupermarket emberekkel, ezért felmerült benne, hogy mindenki be akar tárazni a következő két napra, hátha nem tudja elhagyni az otthonát. Az óvintézkedések azonban kimerültek az olyan prózai dolgokban, mint hogy az emberek igyekeztek nem a fák alá parkolni, bevinni azokat az ingóságokat, amik elrepülhetnek.