Nem indult el a csíkszékiek különvonata

Vágólapra másolva!
Több mint ezer felvonulót szállított volna, de elromlott a mozdony. A csíkszékiek autóba szálltak.
Vágólapra másolva!

Nem indult el vasárnap hajnalban az a különvonat, amelynek a csíkszéki tüntetők egy részét kellett volna a Székelyek nagy menetelése helyszínére szállítani. A nyolcvagonos szerelvény Marosfőről indult volna, és Csíkszéken végighaladva 1000-1200 személyt szállított volna Uzonba és Kökösre. A vonattal több fúvószenekar is utazott volna.

Veress Dávid, a Csíkszéki Székely Tanács elnöke az MTI-nek elmondta: a Regiotrans vasúti társaság illetékesei közölték, hogy meghibásodott a mozdony, és a vonat csak három óra késéssel tud elindulni. Ennyi idő kellett volna ugyanis ahhoz, hogy Brassóból megérkezzen egy másik mozdony Marosfőre. Veress szerint emiatt kénytelenek voltak módosítani a tervet, lemondani a vonatos szállítást, és autóbuszokkal, személygépkocsikkal indultak el a csíkszéki tüntetők a nagy menetelés helyszínei felé.

"Ez kemény provokáció, de csak azért is ott leszünk a menetelésen" - jelentette ki. Hozzátette, vissza fogják követelni a magántulajdonban levő vasúttársaságtól a szállításra már kifizetett díjat. A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) a Székelyek nagy menetelésével kíván nyomatékot adni vasárnap az egységes, autonóm Székelyföld iránti elkötelezettségének. Az SZNT kezdeményezését valamennyi erdélyi magyar politikai szervezet és erdélyi történelmi magyar egyház felkarolta.