A tiltás ellenére is több tucat szaúdi nő ült volán mögé

Vágólapra másolva!
Tiltakozást tartottak szombaton az ellen a szaúd-arábiai törvény ellen, amely szerint nők nem vezethetnek autót, mert az erkölcstelenség. Több mint hatvan nő ült a volán mögé, és bár a belügyminisztérium megígérte, hogy fellép ellenük, mégsem történt atrocitás.
Vágólapra másolva!

A hivatalos figyelmeztetés ellenére is autót vezetett több nő is Szaúd-Arábiában szombaton – írja a BBC. Szaúd-Arábia az egyetlen ország, ahol a nők nem vezethetnek gépkocsit. Keményvonalas konzervatív iszlám felfogás szerint ugyanis erkölcstelenséghez vezet, ha a nők elkezdenek autót vezetni. Szombatra azonban tüntetést jelentettek be a tiltás ellen, és több olyan videót is feltöltöttek az internetre, amelyeken látszik, hogy nők vezetnek szaúdi városokban. Az al-Dzsazíra szerint több mint 60 nő ült volánhoz.

„Az élelmiszerboltba mentem” – mondta az egyikük, hozzátéve, hogy nem érte atrocitás. Pedig korábban a rijádi belügyminisztérium bejelentette, hogy minden nő, aki "a társadalmi békét veszélyezteti" a vezetési tilalom elleni tüntetésen való részvétellel, illetve a volánhoz ül, feljelentésre számíthat.

A szombati tüntetés a harmadik volt az 1990-es első tüntetés óta, amelynek során több autót vezető nőt is letartóztattak vagy elveszítették a munkájukat. A belügyminisztérium most is megerősítette, hogy a női vezetés szabályellenes és fel fognak lépni a szabálytalanságok ellen. A BBC-nek a birtokába is jutott egy olyan dokumentum, amely azt részletezi, hogyan kell a rendőröknek bánnia a női vezetőkkel. Ebben az áll, hogy félre kell őket állítaniuk, figyelmeztetniük kell őket, hogy szabálytalanságot követnek el, a kocsi kulcsát pedig át kell adniuk a nő férfi gyámjának.

A BBC ugyanakkor nem tud olyan esetről, hogy rendőrök állították volna meg a vezető nőket. A vezetési kampány mögött álló aktivisták ebből arra következtetnek, hogy a közhangulat változóban van, és egyre több férfi áll a törvénymódosítás mellett. Például 17 ezer ember írta alá a vezetést tiltó jogszabály elleni petíciót. Ugyanakkor a szaúdi királyt a hét elején felkereste 100 konzervatív vallási vezető, akik elítélték a megmozdulást, és a nők összeesküvésének nevezték, ami fenyegetést jelent az országra.