A szociáldemokraták nyerték a cseh választást

Vágólapra másolva!
A Cseh Szociáldemokrata Párt nyerte az előre hozott képviselőházi választást Csehországban. A második hely meglepetést okozott.
Vágólapra másolva!

A szavazókörzetek 99 százalékában leadott szavazatok összeszámlálása után a szociáldemokraták kapták a voksok 20,56 százalékát, ami jóval kevesebb a vártnál. A második helyen az Andrej Babis milliárdos vállalkozó által alapított IGEN mozgalom végzett 18,68 százalékkal. Ez meglepetésnek számít, bár a választások előtti utolsó felmérések már jelezték Babisék előretörését.

A harmadik helyen végzett Cseh- és Morvaország Kommunista Pártja 14,99 százalékot szerzett, Ez a kommunisták megerősödését jelenti, hiszen három éve 11,27 százalékot kaptak a választáson. A három tömörülésen kívül bejutott még az alsóházba a TOP 09 (11,84), a Polgári Demokratikus Párt (7,67), a Tomio Okamura vállalkozó vezette Virradat (6,92) és a kereszténydemokraták (6,78).

"Választási eredményünk gyengébb a vártnál, de győztünk" - hangoztatta Bohuslav Sobotka szociáldemokrata pártelnök a választás eredményét kommentáló nyilatkozatában. "Nem fogjuk megismételni azt a hibát, amelyet 2010-ben követtünk el, hogy Jirí Paroubek pártelnök a szoros győzelem ellenére előre lemondott a kormányalakítás lehetőségéről. Mi tárgyalásokat kívánunk kezdeni a kormányalakításról" - szögezte le Sobotka. Elismerte, hogy a kormányalakítási tárgyalás ebben a helyzetben nehezebb lesz a reméltnél. Eredetileg a CSSD azzal számolt, hogy egyszínű kormányt alakít, amelyet a kommunisták kívülről támogatnának.

Andrej Babis, a második helyen végzett IGEN (ANO) mozgalom elnöke azt mondta, hogy pártja a választási siker ellenére sem kíván kormányzati szerepet vállalni. "Nem tudom elképzelni, hogyan tudnánk támogatni a CSSD programja ismeretében kormányukat" - jelentette ki Babis, akinek alig két éve alakított pártja meglepetésre a második helyen végzett. Babis ugyanakkor azt is elutasította, hogy pártja együttműködhetne a Polgári Demokratikus Párttal (ODS) és a TOP 09 párttal.