Házfoglalással tiltakoztak Prágában a magas lakásárak ellen

Vágólapra másolva!
Péntekre virradóra a cseh rendőrség kiszorította az igazságügyi minisztérium egy üresen álló épületéből azt a több mint 200 illegális házfoglalót, akik csütörtökön késő este behatoltak az épületbe.
Vágólapra másolva!

A Vencel tér és a közeli Wilson pályaudvar között üresen álló négyemeletes épületet csütörtökön késő este vették birtokukba a házfoglalók. "A mintegy kétórás rendőri beavatkozás alatt nem történt incidens. Az ügyet valószínűleg szabálysértésként fogjuk kezelni" – jelentette ki Hana Jerábková rendőrségi szóvivő. A hivatalos közlés szerint 33 személyt őrizetbe vettek, de azonosításuk és rövid kihallgatásuk után szabadon engedték őket.

"Akciónkat szándékosan időzítettük a választások előestéjére. Arra a veszélyes illúzióra akarjuk felhívni a figyelmet, hogy a négyévente egyszer megtartott választások jelentik az igazi demokráciát" – mondta Frantisek Sauer, a házat elfoglaló Emlékek a jövőből nevű civil mozgalom képviselője újságíróknak. "A szabadságot állandóan meg kell újítani, újra és újra tárgyalni kell egymással" – magyarázta indítékaikat Sauer.

Közölte, hogy az Emlékek a jövőből mozgalom szociális-kulturális központot szeretne létesíteni az üres épületben. A házfoglalók az épület mind a négy emeletének ablakait kivilágították, s a homlokzaton több transzparenst helyeztek el, például azt, hogy A házfoglalás nem bűncselekmény! vagy Foglalj el és élj!

A mozgalom csütörtöki akciója ahhoz az augusztusi – szintén prágai – házfoglaláshoz is kapcsolódik, amellyel a jelenlegi lakáspolitika, a magas lakásárak ellen kívántak tiltakozni. Augusztusban a rendőrség szintén beavatkozott a házfoglalók ellen, kiszorította őket az épületből, és 27 személyt őrizetbe vett.