Szorongatják a görög neonácikat

Vágólapra másolva!
Megvonták a pénzügyi támogatást a görög neonáci párttól.
Vágólapra másolva!

Megvonta a pénzügyi támogatást a neonáci Arany Hajnal párttól a görög parlament. A képviselők nem sokkal éjfél előtt szavaztak, és nagy többséggel döntöttek a pártnak eddig nyújtott állami támogatás megvonásáról. A módosítás keretében kimondták, hogy nem tarthat igényt állami támogatásra egyetlen olyan párt, illetve csoportosulás sem, amely bűn- vagy terrorista szervezetnek minősíthető.

A törvényhozás már a hét közepén felfüggesztette az Arany Hajnal hat képviselőjének mentelmi jogát. A 300 fős törvényhozásban 18 mandátummal rendelkező szélsőséges párt ellen az után indult nyomozás, hogy szeptemberben egy híve meggyilkolta Pavlosz Füszasz antifasiszta rapénekest. Az ügyben az Arany Hajnal három vezetőjét, köztük Nikosz Mihaloliakosz pártelnököt előzetes letartóztatásba helyezték.

Jelenleg a neonáci párt összesen kilenc parlamenti képviselője ellen folyik eljárás, őket bűnszervezetben való részvétellel és annak vezetésével, valamint illegális fegyvertartással vádolják. Igazságügyi források korábban azt hangoztatták: elegendő bizonyíték gyűlt össze ahhoz, hogy az Arany Hajnal bűnszervezetnek legyen minősíthető.

A büntetőügy tanúi görög sajtóhírek szerint arról számoltak be: az érintett képviselők részt vettek a párt tagjainak katonai jellegű kiképzésében, amely során bevándorlók és baloldali aktivisták elleni támadásokra készítették fel, illetve fegyverekhez juttatták őket.

Az Arany Hajnal alkotmányellenes összeesküvésnek tartja az ellene folyó eljárást, és azt hangoztatja, hogy a szervezet politikai üldözés áldozata.