Megkeresztelték György herceget

Vágólapra másolva!
Megkeresztelték Vilmos herceg és Katalin hercegnő július 22-én született első gyermekét, akinek hét keresztszülőjét a délutáni keresztelő előtt néhány órával nevezte meg az udvar. A szülők iskolatársai, Diana barátnője és egy személyi titkár is köztük van.
Vágólapra másolva!

Megkeresztelték szerdán György herceget, az Egyesült Királyság majdani uralkodóját. Az ifjú herceget - Vilmos herceg és Katalin hercegnő elsőszülött gyermekét, II. Erzsébet királynő dédunokáját - Justin Welby canterburyi érsek, az anglikán egyház első számú vallási méltósága keresztelte meg a londoni a Szent James-palota királyi kápolnájában, szűk családi és baráti körben.

Vilmos herceg és Katalin hercegnő gyermekük, György herceg keresztelője után Forrás: AFP/George Stillwell

A ceremónián mindössze 22 meghívott vendég volt jelen a szülőkön, a hét keresztszülőn, a polgári származású Katalin közvetlen rokonain, valamint a királyi család legmagasabb rangú tagjain kívül. A három hónapos György herceg az édesapja, Vilmos karján érkezett a kis kápolnához. A július 22-én született kisfiút a brit alattvalók és a világ most láthatta először azóta, hogy - világra jötte után mindössze egy nappal - szülei hazavitték a kórházból.

Hét keresztszülő

Oliver Baker, Emilia Jardine-Paterson, Hugh Grosvenor, Jamie Lowther-Pinkerton, Julia Samuel, William van Cutsem és Zara Tindall lesz György herceg hét keresztszülője. A legközelebbi rokon a névsorban Zara Tindall, aki Anna hercegnőnek, II. Erzsébet királynő egyetlen leányának - Károly trónörökös, Vilmos édesapja húgának - a leánya, vagyis Vilmos herceg első unokatestvére.

Jamie Lowther-Pinkerton Vilmos herceg és öccse, Harry egykori személyi titkára, Hugh Grosvenor gróf a leggazdagabb brit ingatlanbirtokos család ifjú sarja - akinek édesapja, Westminster hercege a világ talán legnagyobb értékű ingatlanportfóliójával bír Londonban és környékén -, William van Cutsem Vilmos és Harry gyermekkori barátja, ugyancsak egy nagybirtokos nemesi család gyermeke.

Julia Samuel az 1997-ben autóbalesetben elhunyt Diana hercegnőnek, Vilmos és Harry néhai édesanyjának volt az egyik legközelebbi barátja, Oliver Baker Vilmos és Katalin egykori egyetemi évfolyamtársa, Emilia Jardine-Paterson pedig Katalin hercegnő középiskolai diáktársa volt.

A keresztszülők kilétét hetek óta folyamatosan találgatta a brit sajtó és a fogadóipar. Zara Tindallt, Jamie Lowther-Pinkertont és William van Cutsemet biztos befutónak tekintették a lapok és a fogadóirodák is, a névsorból ugyanakkor hiányzik a sajtó és a fogadási szakértők néhány favoritja.

Feltűnő például, hogy a listán nem szerepel Thomas van Straubenzee, Harry herceg gyermekkori jó barátja, aki együtt járt általános és középiskolába is Vilmos öccsével. A holland származású van Straubenzee dinasztia régóta a brit királyi család bennfentes baráti körébe tartozik, és Thomas van Straubenzee Vilmos hercegnek is közeli barátja.

Szintén nem kapott keresztszülői felkérést Guy Pelly, a két herceg másik közös és bizalmas jó barátja. Pelly a londoni Ritz Szállóhoz közeli exkluzív éjszakai klubnak, a Mahikinek - Vilmos és Harry kedvenc londoni ivójának - egyik tulajdonosa. Vilmos állítólag ragaszkodott volna Pellyhez, de a brit bulvársajtó már a névsor közzététele előtt olyan értesüléseket szellőztetett meg, hogy a királynő nem nézte volna jó szemmel, ha dédunokájának és trónja majdani örökösének egyik keresztszülője "egy kocsmáros".

A három hónapos György herceget Justin Welby canterburyi érsek, az anglikán egyház első számú vallási méltósága keresztelte meg délután a Szent James-palota királyi kápolnájában.