Így készülnek Prágában a választásokra

David Cerny cseh szobrász legújabb alkotása, egy felmutatott középső ujjat ábrázoló hatalmas szoborkompozíció a Moldva folyón, a szobor a cseh államfők székhelye, a Hradzsin felé mutat
Vágólapra másolva!
Felmutatott középső ujjat ábrázoló hatalmas lila szoborkompozíció jelent meg hétfő reggel Prága központjában a Moldva folyón. A mintegy tízméteres alkotás a cseh államfők székhelye, a Hradzsin felé mutat.
Vágólapra másolva!

Csehországban október 25-én és 26-án előrehozott parlamenti választásokat tartanak, miután a Petr Necas vezette jobbközép kormány korrupciógyanús ügyek miatt júniusban lemondásra kényszerült, a cseh alsóház pedig augusztus végén megszavazta önmaga feloszlatását. A kompozíciót erre időzítette David Cerny. A neves cseh szobrász számos vitatott mű alkotója, az aktuálpolitikai helyzet művészi kommentálásával vált ismertté Európa-szerte.

A Moldván egy uszályon elhelyezett alkotást a művész nem akarta kommentálni. Újságíróknak azt mondta, hogy az alkotás ismert gesztust ábrázol, önmagáért beszél. "Nagyon fontos az is, milyen irányba mutat az ujj" - szögezte le Cerny, aki a januári elnökválasztáson aktívan bekapcsolódott Karel Schwarzenberg kampányába, de végül Milos Zeman győzött.

David Cerny műve a Hradzsin felé mutat. Forrás: MTI/EPA/Filip Singer

A felmutatott középső ujj, mint megvetést, sértést, lebecsülést jelző gesztus elterjedt Csehországban, aránylag gyakran használják a politikusok és a művészek is a közéletben. A Cerny által készített lila középső ujj ráadásul két ujjperccel többet tartalmaz, mint a normális emberi ujj. Ezt a képi megjelenítést Cerny néhány éve már alkalmazta. A Kommunistákkal nem állunk szóba! elnevezésű kampány során a felmutatott középső ujj szögesdrótba volt csavarva.

Egy parlamenti vita során, 2007 februárjában Mirek Topolánek, akkori polgári demokrata (ODS) miniszterelnök mutatta fel középső ujját a baloldali ellenzéknek. Topolánek később úgy magyarázta tettét, hogy az nem az ellenzéknek, hanem Miroslav Kalouseknek szólt, és az volt az üzenete, hogy ő az első számú pénzügyminiszter Európában. Egy évre rá Kalousek mutatta fel a középső ujját David Rath szociáldemokrata képviselőnek egy egészségügyi témájú parlamenti vitában.

Karel Gott énekes pedig néhány éve a televíziós kamerák nyilvánossága előtt ezzel a gesztussal üzent mindazoknak, akik bírálták, amiért magas állami kitüntetést kapott Václav Klaus köztársasági elnöktől.

Erősödnek a kommunisták

A most hétvégi választásokat megelőző felmérések a Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) győzelmét jelzik, de a korábban vártnál kisebb mértékben. Míg a szociáldemokraták támogatottsága gyengül, addig a kommunistáké, valamint az Andrej Babis milliárdos vezette IGEN (ANO) mozgalomé erősödik. Helyi megfigyelők azt állítják, hogyha ez a tendencia érvényesül a hétvégi választáson is, veszélybe kerülhet a szociáldemokrata-kommunista baloldal várt parlamenti többsége, és nehezebbé válik az új kormány megalakítása.

Kilenc friss közvélemény-kutatás eredményeinek összegzése alapján a Mladá Fronta Dnes című liberális napilap hétfőn közölt elemzést: a mért legmagasabb preferenciák alapján nyolc pártnak van esélye bejutnia a parlamentbe. A minimális preferenciák viszont csak öt pártnak adnak esélyt a képviselői mandátumokra.

Biztos képviselőházi mandátumokra öt párt számíthat: a CSSD, a Cseh- és Morvaország Kommunista Pártja (KSCM), az IGEN, a TOP 09 és a Polgári Demokratikus Párt (ODS). Az ötszázalékos parlamenti küszöb környékén pedig három párt mozog: a Kereszténydemokrata Unió-Csehszlovák Néppárt(KDU-CSL), a Virradat (Úsvit), a Polgári Jogok Pártja-Zemanék (SPOZ). A CSSD támogatottsága átlagban 24,5 százalékos, a KSCM-é 17,1 százalékos, az ANO-é pedig 14,8 százalékos, a TOP 09-é 11,5 százalékos, az ODS-é 9,3 százalékos, a KDU-CSL-é pedig 5,5 százalékos.

Bohuslav Sobotka szociáldemokrata pártelnök szerint a CSSD legszívesebben egyszínű kormányt alakítana, amelyet a kommunisták kívülről támogatnának. Esetleges koalíciós partnerként a KDU-CSL lenne elfogadható a szociáldemokraták számára.

Karel Schwarzenberg, a TOP 09 elnöke egy hétfőn megjelent interjúban azt mondta, hogy pártja egy CSSD-TOP 09 nagykoalíciót is el tud képzelni. Martin Kuba, az ODS ügyvezető elnöke pedig a hét végén egy nagygyűlésen azt állította, hogy pártja belemenne egy CSSD-ODS nagykoalícióba. A szociáldemokraták azonban mindkét felvetést azonnal elutasították, s lehetetlennek minősítették.

A sajtóban felmerült a CSSD-IGEN koalíció lehetősége is. Az illetékes politikusok erről azonban eddig se pozitívan, se negatívan nem nyilatkoztak. A Lidové Noviny című konzervatív napilap megjegyezte: nem kizárt, hogy az ANO a mérleg nyelve lehet a kormányalakításnál.