Vágólapra másolva!
Különösen véres volt a hétvége Irakban: hét merénylet, majdnem ötven halott. Vallási ellentét lehet a háttérben.
Vágólapra másolva!

Egy öngyilkos merénylő felrobbantott egy bagdadi kávéházat vasárnap, a támadásban legalább 37-en meghaltak - írta internetes oldalán a BBC brit közszolgálati csatorna.

A merénylő egy robbanóanyaggal megrakott autóval hajtott be a főleg fiatalok által látogatott helyre. Több mint negyvenen megsérültek a síita többségű Amil negyedben végrehajtott akcióban.

Nem ez volt az egyetlen robbantás vasárnap az iraki fővárosban, csak a legvéresebb. Öt másik öngyilkos merénylő kormányzati épületeket támadott meg Anbar tartományban, megölve két rendőrt és három kormánytisztviselőt.

Szamarra városában hat emberéletét oltotta ki egy bomba. Ebben az esetben egy rendőrfőnök háza volt a célpont - sajtóértesülések szerint ő maga túlélte a robbanást, a családtagjai viszont nem.

Az erőszakhullám mögött valószínűleg az iraki szunnita kisebbség szélsőségesei állnak, bár még nem tudni, melyik szervezet követte el a vasárnapi merényleteket. Irakban egyre nő a feszültség amiatt, hogy a síita kormányzat nem képes orvosolni a háttérbe szorított szunniták sérelmeit.

Irakban becslések szerint 6000 ember halt meg az idén terrorista akciókban.