900 elveszett zsidó vándorolhat be Izraelbe

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Jóváhagyta újabb 899, magát az elveszett zsidó Menásse-törzs leszármazottjának tekintő indiai bevándorlását az izraeli kormány ezen a héten - jelentette a The Times of Israel című angol nyelvű hírportál.

Az 1980-as évek óta mintegy kétezren költöztek Izraelbe az északkelet-indiai Manipur és Mizoram államok azon lakói közül, akik a tíz elveszett zsidó törzs egyikének, Menásse leszármazottainak tekintik magukat, akiket az asszír birodalom űzött el Izrael területéről több mint 2700 évvel ezelőtt.

Indiában körülbelül 5-7 ezren szeretnének közülük bevándorlási engedélyt kapni. A már jóváhagyott tömeges Izraelbe költözés után is több ezren maradnak hátra, akik a jeruzsálemi kormány engedélyére várnak.

Az izraeli rabbinátus elismeri ugyan az Indiában élő úgynevezett Bné Menásse csoport zsidó származását, de hosszú elszigeteltségük miatt csak a júdaizmus formális felvétele után lehetnek teljes jogú tagjai a zsidóságnak.

Izraelbe költöztetésüket nem állami szervek intézik, hanem egy Savéj Iszrael nevű nonprofit alapítvány, amely megismerteti őket az ortodox vallási tanokkal és segíti a zsidó vallás hivatalos felvételét.