Az amerikai alelnök félt, hogy terroristák távvezérlik a defibrillátorát

Vágólapra másolva!
Dick Cheneynek, a terrorizmus elleni harc egyik kulcsfigurájának, amerikai alelnöknek módosított defibrillátora volt a terroristák miatt, mert tartott attól, hogy esetleg átveszik az irányítást távvezérléssel a szívritmusszabályozó felett és megölik.
Vágólapra másolva!

Alelnöki évei alatt attól tartott Dick Cheney, hogy terroristák esetleg a szíve közelébe beültetett defibrillátoron keresztül akarnak végezni vele, ezért arra kérte orvosát, hogy kapcsolja ki a szerkezet távvezérlését lehetővé tévő alkalmazást.

A tekintélyes republikánus politikus George W. Bush alelnökeként a terrorizmus elleni harc központi figurája volt. A 71 éves Cheney régóta szívgondokkal küzd, első infarktusát 37 éves korában szenvedte el. Tavaly új szívet kapott.

Az egykori alelnök a CBS csatorna 60 minutes című műsorában felelevenítette: orvosai 2007-ben defibrillátort ültettek be neki. A szívritmuszavart észlelő és kontrolláló eszközben Cheney kérésére kardiológusa, Jonathan Reiner azonban kikapcsolta azt az alkalmazást, amely lehetővé teszi a távvezérlést. A politikust a terroristáktól való félelem motiválta, nem akarta ugyanis, hogy esetleges támadói a defibrillátort manipulálva szívrohamot idézzenek elő nála - derült ki a vasárnap adásba kerülő interjú előzetesen közzétett részletéből.

Évekkel később a világszerte nagy népszerűségnek és elismerésnek örvendő Homeland - A belső ellenség című díjnyertes sorozatban a nézők nemrég találkozhattak hasonlóval, ráadásul pontosan a szériabeli amerikai alelnökkel kapcsolatban. Dick Cheney elmondta, hitelesnek tartotta a forgatókönyvet. Saját tapasztalatából és abból kiindulva, hogy úgy gondolta, neki magának kell ellenőrzés alatt tartani a készüléket, tudja, hogy a Homeland szóban forgó történetszála hihető ábrázolása volt annak, hogy mi történhetett volna.