A bíróság eltiltotta Berlusconit a politikától

Vágólapra másolva!
Silvio Berlusconit a bíróság két évre eltiltotta a közhivataloktól, így ha kiutasítják a Szenátusból, nem indulhat választáson, és nem lehet miniszterelnök se.
Vágólapra másolva!

A milánói másodfokú bíróság szombaton két évre eltiltotta közhivatal viselésétől az adócsalásért elítélt Silvio Berlusconit, a jobbközép Szabadság Népe (PdL) elnökét.

A bíróságnak arról kellett döntenie, milyen mellékbüntetést szab ki a Mediaset-perben a nyáron egy év letöltendő börtönre ítélt volt miniszterelnökre. A másodfokú testület az ügyészség által kért eltiltást szabta ki, így Berlusconi elvileg két évig nem indulhat parlamenti választásokon.

Berlusconi azonban szenátor, így az ítélet nem lép életbe azonnal - írta az Economic Times. A Szenátus és a képviselőház még ősszel szavaz arról, hogy kiutasítsák-e a szenátorok közül a volt kormányfőt. Ha ez megtörténik, akkor Berlusconi elveszíti a mentelmi jogát is, amely miatt elővehetik azt a vádat is, hogy kiskorú prostituáltnak fizetett a volt kormányfő.

A bunga-bungának nevezett partik ügye ezzel párhuzamosan zajlik. Az ügyészség azt állítja, hogy a milliárdos médiaguru és volt kormányfő környezete hazudott a bíróságon arról, hogy mik is történtek a bulikban – írta a Telegraph.

Berlusconiék azt állították, hogy a partik csak elegáns összejövetelek voltak, ahol különleges ételeket, drága borokat szolgáltak fel, semmi több. A bulikban részt vevők leírása viszont a Telegraph szerint gyanúsan egybehangzó volt.

Az eredeti vád szerint fiatalkorú prostituáltak is voltak ezekben a bulikban, de Berlusconi azt vallotta, hogy ők csak burleszkelőadók voltak. Nem mondtak ellen ennek a meghallgatott tanúk sem.

Az ügyészek viszont azzal jöttek elő, hogy a modellek és színészek azt adták elő, amit a szájukba adtak, és még fizettek is nekik ezekért a vallomásokért. Berlusconi azt elismerte, hogy a bírósági eljárás alatt is adott pénzt nekik, de azt állította, hogy a pénz csupán ajándék volt. A Telegraph szerint 2500 euróról (750 ezer forint) van szó.