Nem indulhat a rasszista szélsőjobboldali

Vágólapra másolva!
A francia Nemzeti Front jelöltje majomhoz hasonlította az igazságügyi minisztert, a párt felfüggesztette jelöltségét. A jelölt szerint ő nem is rasszista, és vannak fekete barátai.
Vágólapra másolva!

Anne-Sophie Leclere az északkelet-franciaországi Rethelben indult volna a jövő évi önkormányzati választásokon. Ám pártja, a szélsőjobboldali Nemzeti Front felfüggesztette jelöltségét, egy rasszista megjegyzés miatt.

A 33 éves, halászati eszközöket árusító bolttulajdonos Facebook-oldalán közzétett egy fotómontázst, amelyen egy majom mellett Christiane Taubira igazságügyi miniszter látható. A majom képe alatt az volt olvasható, hogy "18 hónaposan", míg a fekete bősű politikus fotója alá azt írták, hogy "most". A jelölt a France2 közszolgálati televízió magazinműsorában vállalata bejegyzését, mert abban szerinte "semmi rasszista nincsen".

"A majom egy állat, a fekete pedig egy ember. Nekem is vannak fekete bőrű barátaim, és ezért még nem hívom őket majomnak". A majommal való összehasonlítás nem a fekete bőr miatt történt, hanem azért mert, a miniszter "vadállat". "Szívesebben látnám egy fán ugrálva, mint a kormányban" - mondta Anne-Sophie Leclere.

Marine Le Pen 2011-ben vette át apjától, Jean-Marie Le Pentől a Nemzeti Front vezetését. Jean-Marie Le Pen ellen több jogerős ítélet is született antiszemita és holokauszttagadó kijelentései miatt.

Marine Le Pen azonban javítana a párt imázsán. Kerüli a botrányt kiváltó megfogalmazásokat, a provokatív szójátékokat, soha nem tesz antiszemita vagy rasszista kijelentéseket. Azt próbálja bizonyítani, hogy alkalmas a kormányzati szerepre.

"715 jelöltünk van országszerte, a 715 közé becsúszhatott egy tévedés" - mondta a France Info rádióban Florian Philippot, az FN alelnöke. "Nem vagyunk tökéletesek, de a vezetőség nagyon gyorsan reagált. Nem fogadunk el ilyen kijelentéseket, tisztelettel tartozunk politikai ellenfeleinknek".