Bulgária háromméteres fallal próbálja távol tartani a menekülteket

Vágólapra másolva!
Harminc kilométer hosszú és három méter magas lesz az a fal, amit Bulgária épít a török határ közelébe, hogy így állítsa meg a menekültek áradatát, ami kelet felől jön az országba.
Vágólapra másolva!

Bulgária harminc kilométer hosszú, három méter magas falat emel törökországi határánál a menekültek példátlan mértékű áradatának szabályozására - mondta szerdán egy bolgár tisztségviselő. A "védőkerítés" építését a határtérség biztonságának javítása érdekében olyan szakaszon tervezik, ahol eddig a menekültek 85 százaléka lépte át Bulgária határát - mondta Vasil Marinov bolgár belügyminiszter-helyettes. A politikus hozzátette, hogy céljuk, hogy a menekültek Szvilengrad határátkelőnél utazzanak be az országba, és így szabályszerűen regisztrálhassák őket.

A falat Elhovo város közelében építik, a költségek mintegy 2,5 millió eurót (több mint 737 millió forintot) tesznek ki. Egy héttel korábban a belügyminisztérium közzétette, hogy 124 illegális bevándorlót fogtak el a hatóságok a török-bolgár határszakaszon, közülük 91-en Szíriából érkeztek a kelet-európai országba. Ugyancsak a múlt héten a bolgár parti őrség egy fedélzetén 24 afgán illegális bevándorlót szállító hajót tartóztatott fel a Fekete-tengeren, nyolc kilométerre a Kaliakra-foktól.

A bolgár biztonsági erők az év eleje óta több mint 6500 menekültet tartóztattak fel, akik illegálisan lépték át az ország határát. A bevándorlók majdnem minden esetben Törökország felől érkeznek Bulgáriába, az utóbbi időben naponta mintegy száz fő. A jelenlegi trendek alapján az év végéig közel 11 ezer menekült érkezését várják Szíriából a bolgár hatóságok, ugyanis a kelet-európai ország az Európai Unió egyetlen tagja, amelyet szárazföldi úton is megközelíthetnek a szíriai polgárháború elől menekülők. A hidegháború idején Bulgária 143 kilométer hosszú szögesdrót-kerítést emelt, hogy megvédje a Törökországgal határos, 210 kilométer hosszú területet. A kerítés nagy részét azonban lebontották, amikor az ország 2004-ben csatlakozott a NATO-hoz.