880 ezer rabszolgamunkás dolgozik az Európai Unióban

Vágólapra másolva!
Az Európai Parlament egyik jelentése, mely a Spiegel birtokába került, azt igyekszik feltárni, mekkora és milyen károkat okoz az Európai Uniónak a szervezett bűnözés. A számok riasztóak.
Vágólapra másolva!

Az Európai Parlament szervezettbűnözéssel foglalkozó bizottságának (CRIM) jelentése szerint nagyjából 880 ezer rabszolgamunkás él és dolgozik jelenleg az Európai Unióban, közülük 270 ezren még szexuális kizsákmányolásnak is ki vannak téve. A rendszer mögött az Unióban tevékenykedő bűnszövetkezetek állnak, számukat 3600-ra teszi a dokumentum. A CRIM becslése szerint a bűnszövetkezetek által az Uniónak és az Unió országainak okozott kár csak euró-százmilliárdokban mérhető.

A részben az illegális szexmunkásokhoz köthető emberkereskedelem önmagában 25 milliárd eurós (7400 milliárd forint) hasznot hoz a bűnbandáknak, a szervkereskedelem pedig 18 és 26 milliárd között hoz évente a jelentés szerint. A dokumentum kitér a kiberbűnözésre (az erre vonatkozó becslés 290 milliárd eurós, azaz nagyjából 85500 milliárd forintos éves kárszintet valószínűsít), valamint a korrupcióra.

Az Európai Bizottság az Unió tagállamait komolyabb együttműködésre buzdítja a jelentésben szereplő bűnözési formák mihamarabbi visszaszorítása érdekében.

A jelentésről október 23-án szavaz majd az Európai Parlament.