Legalább 18 embert megölt a Phailin

Vágólapra másolva!
Az India keleti partjain végigsöprő viharban sokan eltűntek.
Vágólapra másolva!

Legkevesebb tizennyolcan vesztették életüket India keleti partvidékén a pusztító erejű Phailin ciklon miatt - közölték az indiai hatóságok vasárnap. Az IANS indiai hírügynökség és a helyi katasztrófavédelem elmondta, hogy az áldozatok közül néhányan a megáradt folyókba fulladtak és legalább hét ember meghalt, mivel fa dőlt a házukra. Eltűnt tizennyolc halász, akik kint voltak a tengeren a ciklon érkezése előtt.

A Phailin ciklon Orissza államban szombat este érte el a szárazföldet, a pusztító erejű vihar több mint tízmillió embert érint.

A dpa német hírügynökség adatai szerint eddig 230 ezer házat rongált meg a nagy erejű szélvihart és heves esőt hozó ciklon. Több mint 500 ezer hektáron mintegy 24 milliárd rúpia (86 milliárd forint) értékű gabona ment kárba.

Az indiai hatóságok közlése szerint a ciklon közeledtével mintegy egymillió embert helyeztek biztonságba, több mint 870 ezer embert Orissza és több mint 100 ezer főt a szomszédos Andhra Pradesh államban. A katasztrófavédelem közölte, hogy ez volt India történetének legnagyobb kitelepítési akciója, s ennek tulajdonítják, hogy a vihar erejéhez képest eddig kevés halálos áldozatot szedett.

A több száz kilométer átmérőjű viharhoz hasonló erejű természeti csapás 1999 óta nem érte Indiát. Akkor egy szuperciklon csapott le Orissza államban, és több mint tízezer ember vesztette életét.