Vágólapra másolva!
Az Európai Parlament szervezett bűnözéssel, pénzmosással és korrupcióval foglalkozó különbizottságának jelentése szerint az unió területén 3600 szervezett bűnözői csoport működik, és évente százmilliárd euró nagyságrendű kárt okoz a közösségnek.
Vágólapra másolva!

A jelentés szerint az EU 28 tagállamát együttvéve összesen 880 ezren élnek és dolgoznak rabszolgaként, közülük 270 ezren szexuális kizsákmányolás áldozatai.

Az emberkereskedelemből évente 25 milliárd euró nyereségük származik a bűnöző csoportoknak, a szervkereskedelemmel és a védett vadállatokkal folytatott kereskedelemmel pedig 18 és 26 milliárd euró közötti profitot termelnek minden évben.

Az uniós országokat a korrupció is súlyosan fenyegeti. A tagállamokat együttvéve csak a közszférában eddig mintegy 20 millió korrupciós ügyet regisztráltak az európai parlamenti bizottság jelentése szerint, amelynek alapján a korrupció évente 120 milliárd euró kárt okoz.

A jelentés szerint a szervezett bűnözés, a pénzmosás és a korrupció elleni hatékonyabb küzdelem céljából fel kell számolni az európai adóparadicsomokat, valamennyi tagországban bűncselekménnyé kell nyilvánítani a szavazatvásárlást, és ugyancsak egységesen legkevesebb öt évre ki kell zárni a közbeszerzésekből és a közpénzből finanszírozott fejlesztésekre vonatkozó minden egyéb pályázatból azokat, akiket jogerősen elítéltek pénzmosásért vagy korrupcióért.

A bizottság azt is javasolja, hogy az összes tagállamban gondoskodjanak a jogsértéseket leleplező kiszivárogtatók törvényi védelméről. A testület szerint azt az elvet kell érvényesíteni, hogy a közszférában vagy a vállalati szférában történt jogsértést feltáró személyt tilos eljárás alá vonni a törvénysértésre utaló adatok nyilvánosságra hozatala miatt.