Vágólapra másolva!
Félmillió ember menekül a ciklon elől, de sokan nem voltak hajlandóak elhagyni az otthonukat. A vihar 200 kilométer/órás széllel csapott le a partra. A hadsereg készültségben, a hatóságok magabiztosak.
Vágólapra másolva!

Kétszáz kilométer/órás széllel érkezett meg szombaton helyi idő szerint este fél tíz körül India keleti partjaihoz a Phailin ciklon.

Az előrejelzések alapján a hatóságok arra számítottak, hogy a vihar legalább háromméteres hullámokat vet majd, az indiai meteorológiai szolgálat a legmagasabb szintre emelte a riadókészültséget, és közölték, a hullámverés sokkal pusztítóbb következménnyel járhat, mint az ugyancsak várható heves szél. Arra számítanak, hogy a felkorbácsolt tenger 300-600 méteres mélységben is behatolhat a szárazföldre.

Forrás: AFP/Manan Vatsyayana

A BBC munkatársa azt jelentette, hogy a vihar heves esőzéssel és nagyon erős széllel jár. A vihar fákat tépett ki, kidöntötte az útjelző táblákat, és elszaggatta a villamos vezetékeket, így néhány körzet áram nélkül maradt.

Az indiai média már öt halálesetet is a ciklonhoz köt: négy embert kidőlő fák, egyet egy összeomló ház ölt meg - írja a BBC. A lap szerint már ötszázezer ember kényszerült arra a partvidéken, hogy elhagyja az otthonát.

Az indiai hatóságok azt mondják, hogy felkészültek a mentésekre. Bár mindenkit figyelmeztettek, hogy hagyják el a partvidéket, sokan voltak azok is, akik nem voltak hajlandóak elhagyni az otthonaiakat - mondta a belügyminiszter.

Az indiai légierő négy szállítógépet és 18 helikoptert tart készültségben a pusztítás utáni mentéshez és élelmiszer-szállításhoz.