Milliárdokat szórt el új otthonára a limburgi püspök

Franz-Peter Tebartz-van Elst, luxus püspök, katolikus egyház, limberg
Vágólapra másolva!
Százmillió forintnyi összeg gardróbra, 4 millió fürdőkádra, 230 millió a kertre. Tízszeresen túllépte az új püspökség új épületegyüttesének eredetileg tervezett költségvetését Franz-Peter Tebartz-van Elst limburgi püspök.
Vágólapra másolva!

Feltehetően már a hét eleje óta sokat fohászkodik Franz-Peter Tebartz-van Elst, a németországi Hessen tartományban található Limburg püspöke, akiről sorra derül ki, milyen sokat költött a püspökség limburgi katedrális melletti új épületegyüttesére.

Előbb azt szellőztette meg a német sajtó, hogy az eredetileg 3 millió eurósra becsült költségvetés valójában 31 milliósra sikerült, majd a Bild, illetve más német lapok összeszedték, mire mennyit költött a luxuskedvelő püspök:

- beépített gardrób: 350 ezer euró (103 millió forint)
- konferenciaasztal: 25 ezer euró (7,3 millió forint)
- kertépítés: 783 ezer euró (230 millió forint).
- a püspök saját lakrésze: 3 millió euró (886 millió forint)
- annak berendezése: 478 ezer euró (140 millió forint)
- fürdőkádja: 15 ezer euró (4,4 millió forint)
- vendégszobák: 1,.1 millió euró (325 millió forint)
- új kápolna: 2,67 millió euró (790 millió forint).

Franz-Peter Tebartz-van Elst Forrás: Forrás: AFP/DPA/Boris Roessler

A pénz ugyan egyházi alapokból származik, de sokan azért kritizálják a püspököt, mert rossz példát mutat. Az 53 éves főpap azzal védekezett a Bildnek, hogy "Akik ismernek, tudják, nem vágyok nagy lábon élni." Csakhogy saját gazdasági tanácsadói is dühösek rá, amiért tudatlanságban tartotta őket a költségek tekintetében - írja a Local.de angol nyelvű német hírportál.

A német katolikus egyház bizottságot állít fel az ügy kivizsgálására.

A püspöknek nem ez az első húzása, ami kiverte a biztosítékot. Tavaly a Spiegel német magazin megírta róla, hogy első osztályon repült Indiába, hogy szegény sorsú gyerekeket látogasson meg. Utóbb pedig megállapította az ügyészség, hogy a Spiegel-cikk miatti indított bírósági keresetében kétszer is hamis tanúvallomást tett, amiért bírság fenyegeti.