Ipari szinten üzletelnek a magyar állampolgársággal Ukrajnában

Vágólapra másolva!
Szinte iparszerűen folyik a magyarállampolgárság-biznisz Ukrajnában, a magyarországi hivatalnokok hathatós közreműködésével - írja csütörtöki számában az ungvári Kárpáti Igaz Szó című lap.
Vágólapra másolva!

Az újság oknyomozó riportja szerint sok ukrán és orosz anyanyelvű ukrán állampolgár szeretné megszerezni az Európai Unió - jelentős előnyöket biztosító - teljes jogú állampolgárságát. Sokan ráéreztek erre az igényre, és hivatásszerűen kezdtek el foglalkozni az ügyintézéssel - állítja a cikk. A lap megkereste azt a magyarországi sajtóban is emlegetett lembergi (Lviv) internetes portált, amelynél "megrendelhető" a magyar állampolgárság. A weboldalon megadott telefonszámon felhívott ügyintéző elmondta, hogy cége a magyar állampolgárság megszerzésének lebonyolításával foglalkozik, s szerződésben vállalja, hogy a megrendelő egy megadott számlaszámra befizetett ötezer euró fejében három-hat hónap alatt megkapja a magyar állampolgárságot igazoló okiratokat - olvasható a cikkben, amely szerint a cég tevékenysége valószínűleg illegális, mert Ukrajna nem ismeri el a kettős állampolgárságot.

Bármennyire is veszélyes az állampolgárság-biznisz, szinte ipari szinten zajlik, ami bizony nem működne a magyar hivatalnokok hathatós "segítsége" nélkül - emlékeztet a lap, amelynek - állítása szerint - könnyen sikerült egy olyan kárpátaljai összekötőre lelnie, aki név nélkül ugyan, de elmondta, hogy az ügyfelei nem magát az állampolgárságot vásárolják meg, hanem a kérelem elfogadását a magyar oldalon. Elmondása szerint a kérelmezők 85-90 százaléka sikerrel jár, de a tarifa a körülményektől függ. Mint kifejtette, legjobb helyzetben azok a kárpátaljai lakosok vannak, akik rendelkeznek eredeti papírokkal felmenőikről, csak nem tudnak magyarul. Ilyen esetekben egy éve még 300-500 euróba került a magyar hivatalnokok közreműködése, ám manapság már 1700-at kóstál - mondta. Úgy vélte, ez a nemrégiben végrehajtott adminisztratív reformok hatása, mert jelenleg csak a városokban van lehetőség az ügyintézésre, és mivel több emberen megy keresztül egy-egy kérelmezés, több zsebet kell megtömni.

A közvetítő szerint azok a kérelmezők, akik nem rendelkeznek kárpátaljai felmenőkkel, további 500 euróért szerezhetnek hamis okiratokat. Az Ukrajna belső területeiről származó kuncsaftoknak 2000-2500, az orosz állampolgároknak 3000-10 000 euróba kerül az ügyintézés.

A lap által megkeresett, neve elhallgatását kérő közjegyzői fordító elmondta, hogy a múlt évben legalább félszáz olyan család papírjait magyarította, akiknek semmilyen magyar gyökerük nem volt, őseiket hamis keresztlevél-fénymásolatokkal igazolták. Hozzátette: a környezetében dolgozó kollégái is találkoztak hasonlóval. Legdurvább esetként kiemelte, hogy az egyik kárpátaljai közjegyző állítása szerint Lemberg megyében - enyhe túlzással - már teljes falvak kaptak magyar állampolgárságot. Magyarországon az átvevőhelyeken polgármesterek foglalkoznak a honosítási iratcsomagok "levajazásával", ahol a saját embereik az ügyintézők, és baksisért nem kérik az eredeti okmányok bemutatását.

A cikk szerint a kérelem elfogadása csak az első lépés, mert ha az igénylés sikerrel átmegy az ellenőrzéseken, máris egy másik problémával állnak szemben a közvetítők: a magyarul nem tudó kuncsaftoknak eskütételen kell részt venniük az állampolgárság felvételéhez. Magyarországon akadt rá példa, hogy ezen csúsztak el a kérelmezők, ám ezt kiküszöbölendő, a közvetítők fizetett eskütevőket alkalmaznak - olvasható az írásban. Az újság megszólaltat egy olyan személyt - ugyancsak név nélkül -, aki már részt vett ilyen eseményen.