Vágólapra másolva!
Rövid távú adósságplafon-emelési javaslat kidolgozását jelentette be az amerikai képviselőház republikánus párti többsége csütörtökön.Sajtóértesülések szerint az indítvány egy hathetes időszakra vonatkozik.
Vágólapra másolva!

John Boehner, a képviselőház elnöke nem közölte, hogy az adósságlimit módosítását milyen feltételekhez kötötték azon felül, hogy az elnök tárgyaljon pártjával a költségvetésről. A házelnök szerint a javaslat jó szándékú és kompromisszumos.

A kongresszus két házának republikánus párti vezetői a nap folyamán a Fehér Házban találkoznak majd Barack Obama elnökkel.

Jay Carney, a Fehér Ház szóvivője a republikánus bejelentésre reagálva kijelentette, hogy Obama elnök kész aláírni egy politikai feltételekhez nem kötött törvényt az adósságplafon emeléséről, ám egyelőre nem világos, hogy a republikánus párti képviselők javaslata erre vonatkozik-e.

"Az elnök örül annak, hogy úgy tűnik, a kevésbé forrófejűek kerekednek felül a képviselőházban" - mondta a szóvivő, hozzátéve, hogy még nem látták a törvénytervezetet.

Az elnök, aki szerdán a képviselőház demokrata párti vezetőit fogadta, elmondta, hogy a hosszú távú megállapodást részesítené előnyben, de kész elfogadni egy rövid távú egyezséget is.

A legtöbb gazdasági szakértő egyetért abban, hogy súlyos következménnyel járhat a világgazdaságra nézve, ha október 17-éig nem sikerül tető alá hozni az adósságplafon emeléséről szóló megállapodást. Az Egyesült Államok azt kockáztatja, hogy a történelme folyamán először - mesterségesen - fizetésképtelenné válik.

Az adósságlimit ügyének egyre sürgetőbbé válása mellett az Egyesült Államokban 10. napja tart a szövetségi kormány részleges leállása. A kongresszus ugyanis nem tudott megállapodni az október 1-jén elkezdődött pénzügyi év részleges finanszírozásról sem.

Normális esetben ezen problémák rendezése rutinfeladat szokott lenni, de a republikánusok most az adósságplafon emelését a deficitcsökkentésről szóló megállapodáshoz, az átmeneti költségvetés elfogadását pedig az egészségügyi reform módosításához vagy elhalasztásához kötötték.

Jacob Lew amerikai pénzügyminiszter a szenátus pénzügyi bizottságában csütörtökön arra figyelmeztetett, hogy súlyos és visszavonhatatlan károkat okozhat a pénzügyi piacokon, ha a kongresszus nem újítja meg a kormány hitelfelvételi képességét.

Lew visszautasította azokat a republikánus állításokat, miszerint Obama el akarja bizonytalanítani a piacokat, illetve a kormány az adósságlimit módosítása nélkül is tudná fedezni az adósságszolgálatot és egyéb prioritásait. Elutasította azt is, hogy Washington rangsorolja a szükséges kifizetéseket.

Az amerikai tőzsdei árfolyamok többhetes esést követően emelkedéssel honorálták a megállapodás lehetőségét. Az olaj ára meghaladta a hordónkénti 103 dollárt.

Washingtoni tudósítónk cikkét az amerikai leállásról itt olvashatja.