Pestisjárvány fenyegeti Madagaszkárt

Vágólapra másolva!
A börtönökben robbanhat ki a járvány, de utána akárhol elterjedhet. A patkányok kiirtása nem elég, a bolháktól kell megszabadulni.
Vágólapra másolva!

Az októberi madagaszkári időjárás ideális a pestist terjesztő bolháknak, a túlzsúfolt börtönök pedig kedveznek a betegség robbanásszerű terjedésének, figyelmeztet a genfi Pasteur Intézet. Madagaszkár ma azon ritka helyek közé tartozik, ahol még rendszeres a pestis, tavaly 256 megbetegedést regisztráltak, és 60-an bele is haltak a fertőzésbe.

A Vöröskereszt és a Pasteur Intézet szakemberi szerint a patkányokkal és bolhákkal teli börtönökben tartott foglyok vannak a legnagyobb veszélyben, írja a BBC. Ha pedig egy járvány kitör, akkor az nemcsak a foglyokat fenyegeti, de a börtönök dolgozóit, valamint a látogatókat is, akik a börtönön kívülre is kivihetik a betegséget.

A pestis felszámolásához a patkányok kiirtása nem elegendő, a közvetítő bolháktól is meg kell szabadulni. Ha a fertőzést időben elkapják, akkor antibiotikumokkal jól kezelhető, de ezt Madagaszkáron a megfelelő felszerelés hiánya nagyban nehezíti.

A bubópestis a középkori Európában 25 millió ember halálát okozta, de ma már ritkaságnak számít. Napjainkban a pestises esetek zömét Afrikában regisztrálják, ennek ellenére 30 év után Kirgizisztánban is megjelent, ahol idén augusztusban egy 15 éves pásztorfiú halt bele a fertőzésbe. Az elmúlt 20 évben Indiában, Indonéziában és Algériában tört ki pestisjárvány 30-50 éves szunnyadó periódust követően.