Már a választás kezdete előtt megvoltak az azeri eredmények

Vágólapra másolva!
Ilham Aliyevet szerdán harmadszor választották Azerbajdzsán elnökévé, ám egy baki miatt a választási eredmények már kedd este napvilágra kerültek. Az ellenzék jelöltje csalás miatt támadja az eredményt.
Vágólapra másolva!

Az azerbajdzsáni elnöki választásról előre lehetett tudni, hogy se szabad, se tisztességes nem lesz - írja a Washington Post. Ilham Aliyev 10 éve vette át az elnöki széket apjától, és az előző két választás során is túlnyomó többséggel győzött. Megfélemlítette az újságírókat és a szabadságjogokért küzdő aktivistákat, így már eleve alacsonyak voltak az elvárások a mostani választás tisztaságával kapcsolatban.

Ennek ellenére arra senki nem számított, hogy az eredmények már a választás előestéjén meglesznek. Az azeri választási bizottság mobiltelefonos alkalmazásában ugyanis már kedd este elérhetőek voltak az adatok, miszerint Aliyev 72,76%-kal győzött, míg fő ellenfele, Jamil Hasanli mindössze 7,4%-ot kapott. Az adatokat gyorsan visszahívták, a hivatalos magyarázat szerint a program fejlesztője egy teszt során véletlenül kiküldte a 2008-as választási eredményeket.

Aliyev szerdán végül a szavazatok közel 85 százalékát kapta, Hasanli pedig 5,5 százalékot ért el. Hasanli csütörtökön bejelentette, hogy megtámadja az eredményt, mivel a szavazás során számos szabálytalanság történt. Az ellenzéki politikus szerint előfordultak olyan esetek, amikor előre kitöltött szavazócédulák voltak a szavazóurnákban, másutt többször szavaztak emberek, illetve a rendőrség beavatkozott a választási folyamatba.