Tizenhat éves lány kapta az európai emberi jogi díjat

Vágólapra másolva!
A lányok és nők oktatáshoz való jogáért kiálló, tálib merénylők által súlyosan megsebesített, most 16 éves Malala Juszufzai pakisztáni lány nyerte el idén az Európai Parlament Szaharov-díját. A tálibok szerint nem érdemelte meg a díjat, és azt mondták, továbbra is vadászni fognak rá.
Vágólapra másolva!

A gondolatszabadság melletti fellépéséért Malala Juszufzai pakisztáni lánynak ítélte az Andrej Szaharov szovjet atomfizikusról, későbbi Nobel-békedíjas ellenzéki személyiségről elnevezett díjat az Európai Parlament. A parlament "tisztelettel adózik e fiatal nő hihetetlen ereje előtt" - fogalmazott a díj odaítélését bejelentő közleményében Martin Schulz EP-elnök.

Egy bloggal kezdődött

Juszufzai 11 éves korában vált ismertté, amikor álnéven blogot indított a BBC urdu nyelvű szolgálatának internetes oldalán arról, hogy milyen kislányként a tálibok által ellenőrzött pakisztáni Szvát-völgyben élni, ahol a szélsőséges iszlamisták a lányoknak, nőknek megtiltották, hogy iskolába járjanak. Amikor a pakisztáni kormányzat offenzívát indított a Szvát-völgyben a tálibok kifüstölésére, Malala a szüleivel együtt elmenekült.

Tavaly október 9-én tálib fegyveresek megpróbálták megölni, miközben hazafelé tartott az iskolai busszal. Több lövés is eltalálta, a fején életveszélyes sérülést szenvedett. Pakisztánban műtötték meg, de utána rögtön Nagy-Britanniába szállították utókezelésre. Juszufzai jelenleg is Birminghamben él és tanul. Újrakezdte a harcot a lányok oktatásáért, és létrehozta a nevét viselő Malala Alapot.

Lehetőséget kapott arra, hogy júliusban, a 16. születésnapján beszédet mondjon az ENSZ-ben. Akkor is megerősítette: semmilyen tálib támadás nem tántoríthatja el attól, hogy felemelje a szavát minden gyermek oktatáshoz való joga mellett.

Juszufzai a minap megkapta egy brit nem kormányzati szervezettől az Anna Politkovszkaja-díjat, előzőleg pedig az Amnesty International emberi jogi szervezet kitüntetését. Az idei Nobel-békedíjra esélyesek között is emlegetik a nevét.

A tálibok vadásznak rá

"Nem tett semmit, az iszlám ellenségei azért tüntették ki, mert elárulta az iszlámot" - közölte telefonon Sahidulla Sahid, a Tehrík-e-Talibán Pakisztán (TTP) szóvivője az AFP hírügynökséggel, Juszufzai Szaharov-díjára reagálva.

"Azért kapja sorban a díjakat, mert az iszlám ellen dolgozik, az iszlám elleni küzdelme a fő oka a kitüntetésének" - mondta Sahid, hozzátéve, hogy újra megpróbálják megölni Malalát, akár az Egyesült Államokban vagy Nagy-Britanniában is.

A kislány "I am Malala" címmel írt önéletrajzi könyvet, amely Pakisztánban is megjelent. A tálibok szóvivője ennek kapcsán arra figyelmeztetett, hogy meg fogják támadni azokat a könyvesboltokat, ahol árulják a könyvet. "Malala az iszlám és a Talibán ellensége, könyvét is az iszlám és a Talibán ellen írta" - mondta.