Véget vetnének a vatikáni pénzmosásnak

Vágólapra másolva!
Új törvény született a Vatikánban a pénzügyi átláthatóságról. Az egyházi államban fogadkoznak, hogy a korábbi visszaélések így nem ismétlődhetnek meg.
Vágólapra másolva!

Botrányokkal tarkított évtizedek után a Vatikán bejelentette szerdán, hogy új törvény hivatott nagyobb átláthatóságot biztosítani az egyházi állam pénzügyeinek.

A pénzügyi áttekinthetőségről és a pénzmosás megelőzéséről szóló törvény kedden lépett hatályba, miután elfogadta a Vatikáni Állam Pápai Bizottsága, és a pápa is jóváhagyta. Ferenc pápa reformprogramjának egyik fő célja márciusi megválasztása óta az egyház pénzügyi tekintélyének a helyreállítása.

A törvény az IOR vatikáni bank tevékenységét és minden más, pénzügyekkel foglalkozó igazgatási ágazat tevékenységét szabályozza, kitér a belső ellenőrzésre és a más országok igazságügyi szerveivel való együttműködésre. Nagyobb hatalmat ad a vatikáni pénzügyi hatóságnak (IAF), amelyet felhatalmaz a pénzügyi tevékenységgel foglalkozó vatikáni minisztériumok meglepetésszerű ellenőrzésére, az összes ügyosztály dokumentumainak megvizsgálására.

"Ezzel a törvénnyel szerintünk 99 százalékban teljesítettük, amit megkövetelnek a nemzetközi normák. A többi már csak apró részlet" - mondta Federico Lombardi vatikáni szóvivő.

Ferenc pápa, aki a pénzügyi reformot előkészítő bizottságot kinevezte, akkoriban nem zárta ki azt sem, hogy ha kell, bezárják az IOR bankot. Az olasz hatóságok pénzmosás gyanújával nyomoztak a bankb,ál és júniusban letartóztattak egy főpapot is, akit decemberben állítanak bíróság elé.

Az IAF júliusban már megállapodott az olasz hatóságokkal a pénzügyi és banki információk cseréjéről, hogy hatékonyabban lehessen felvenni a küzdelmet a pénzmosással.