Az oroszok szerint drogot találtak a Greenpeace hajóján

Vágólapra másolva!
A kalózkodás mellett már drogok birtoklásával is vádolják az oroszok a Greenpeace fúrótorony-foglalással próbálkozó aktivistáit. A szervezet szerint ez rágalom, legfeljebb orvosi szereket találhattak.
Vágólapra másolva!

Az orosz hatóságok szerint drogot - mákgubókat és morfint - találtak a Greenpeace környezetvédelmi szervezet szeptemberben, az Arktisz közelében elfogott hajóján - írta a BBC brit közszolgálati csatorna internetes oldala.

A Greenpeace szóvivője rágalomnak nevezte az állítást. Kijelentette, csak azt tudják elképzelni, hogy az oroszok azokról az egészségügyi szerekről beszélnek, amelyeket a tengerhajózási szabályoknak megfelelően minden hajó köteles a fedélzeten tartani.

A Greenpeace azt is állítja, hogy mielőtt az Arctic Sunrise nevű hajó kihajózott a norvég vizekről, egy kikötőben többek között keresőkutyával is átvizsgálta a norvég rendőrség, és nem talált semmi gyanúsat.

A szervezet 30 aktivistája kalózkodás gyanújával jelenleg is őrizetben van. A hatóságok akkor fogták el őket, amikor meg akartak mászni egy tengeri fúrótornyot. A legénység szabadon engedését már több ország követelte. A Greenpeace vezetője, Kumi Naidoo Vlagyimir Putyin orosz elnöknek írt levélben kérte, hogy óvadék ellenében helyezzék szabadlábra az aktivistákat.