Törökország feketelistás kínai céggel építtetné rakétarendszerét

Vágólapra másolva!
Törökország egy kínai hadiipari vállalatot bízott meg rakétavédelmi rendszerének kiépítésével. A NATO nem örül, hogy kínai rakétákat integrálnának a rendszerbe, az Egyesült Államok pedig azon akadt ki, hogy a kínai cég feketelistán van náluk.
Vágólapra másolva!

A NATO főtitkára, Anders Fogh Rasmussen hétfőn aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy Törökország egy kínai hadiipari vállalatot bízott meg nagy hatótávolságú rakétaelhárító rendszere kiépítésével. Eredetileg arra számított, hogy Ankara olyan rendszert választ majd, amely kompatibilis a NATO rendszereivel.

Az nemzeti hatáskörbe tartozik, hogy a tagállamok milyen típusú rakétaelhárító rendszert választanak - jelentette ki a katonai szövetség főtitkára, azonban azt hozzátette, hogy "ami fontos számunkra, az az, hogy a tagállamok által rendelt felszereléseknek kompatibilisnek kell lenniük a NATO Integrált Légvédelmi Rendszerével".

"Arra számítok, hogy Törökország eleget fog tenni a kívánalomnak, természetesen azt várom el, hogy minden szövetséges megfeleljen ennek a követelménynek, ez ugyanis együtt jár a NATO-tagsággal" - mondta Rasmussen egy koppenhágai konferencián. A NATO diplomatái szerint a kínai rakétaelhárító rendszer veszélybe sodorná a szövetség egyik alapelvét, a tagállamok közötti együttműködési képességet.

A NATO amiatt is aggódik, hogy kiberbiztonsági aggályokat vetne fel, ha a NATO rendszerébe integrálnák a kínai vállalat felszerelését.

A török védelmi minisztérium közölte, hogy nagyon valószínű, hogy elfogadja a kínai CPMIEC (China Precision Machinery Import-Export Corp.) hadiipari vállalat 3,4 milliárd dolláros (741,2 milliárd forint) ajánlatát, még ha a döntés egyelőre nem is végleges.

A washingtoni külügyminisztérium korábban "súlyos aggodalmait" tolmácsolta amiatt, hogy Ankara egy amerikai szankciókkal sújtott céggel tárgyal egy olyan rakétavédelmi rendszer kiépítéséről, amely nem kompatibilis a NATO rendszereivel.

Az Egyesült Államok azért tette tiltólistára a kínai vállalatot, mert az a vádak szerint Észak-Koreával, Szíriával és Iránnal "illegális kereskedést" folytatott. A tenderen a kínai gyártó az FD-2000-es légelhárító rendszerrel pályázott. Ennek az amerikai Patriot, az orosz Sz-400 és az olasz-francia Eurosam Samp-T rendszerek voltak a riválisai.

Bár Törökország tartja fenn a NATO második legnagyobb hadseregét az Egyesült Államok után, nem rendelkezik saját nagy hatótávolságú rakétaelhárító rendszerrel, ezért Ankara kérésére a NATO tavaly amerikai Patriot rakétavédelmi ütegeket telepített a török-szíriai határ közelébe.