Kanada lehallgatott egy brazil minisztériumot

Vágólapra másolva!
A kanadai titkosszolgálat megfigyelte Brazília energiaügyi minisztériumát, és a begyűjtött adatokat más országok kémszervezeteivel is megosztotta. Legalábbis ezt állítja a kémügyek leleplezéseiről híres, korábban az amerikai nemzetbiztonságnál dolgozó Edward Snowden. 
Vágólapra másolva!

A legújabb Snowden-jelentés szerint a kanadai titkosszolgálat lehallgatta a brazil energiaügyi minisztérium telefonhallgatásait, és a teljes e-mail rendszerbe is betekintett – hangzott el a brazil a Golbo brazil televízió műsorában. Tavaly júniusban, az adatgyűjtés lezárultával a kanadai katonai minisztériumnak alárendelt kémközpont egy zárt ajtók mögött megrendezett konferenciát is tartott, amelyen az információkat megosztotta az amerikai, brit, ausztrál és új-zélandi titkosszolgálatokkal.

Az ügyet Edward Snowden amerikai informatikus robbantotta ki, aki korábban a Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) és a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) munkatársa volt, és azzal vált közismertté, hogy szigorúan titkos dokumentumokat szivárogtatott ki. Számos lehallgatási ügy mellett a The Washington Poston keresztül a hírszerzés részletes költségvetését is nyilvánosságra hozta, végül pedig el kellett menekülnie az Egyesült Államokból.

Egy ideig Hongkongban tartózkodott, de a hatóságok fontolgatták kiadását, ezért Oroszországba indult tovább. Összesen 21 országnál kért menedékjogot, amit több helyen teljes egészében vagy feltételesen elfogadnának. Snowdent a Wikileaks egyik alapítója, Julian Assange hősnek nevezte, ugyanakkor mások ugyanakkor árulónak tartják - elsősorban a politikai életben.