Másfél év a halál tornácán

Vágólapra másolva!
Az egyik lampedusai túlélő másfél éve indult Eritreából, rémes körülmények között kelt át a Szaharán, rabszolgaként bántak vele Líbiában, az Európát megcélzó hajója pedig kigyulladt, és az utazók többsége meghalhatott.
Vágólapra másolva!

„Mindennap öt liter vizet kapott három ember, óriási hullámok voltak és nem mozoghattunk a hajón” – mondta a Corriere delle Seránal egy 18 éves eritreai menekült, akinek sikerült túlélnie a lampedusai hajókatasztrófát. Csütörtökön tűz gyulladt ki egy afrikai menekülteket szállító hajón, amely elsüllyedt. Eddig 155 embert mentettek meg, 115 holttestet találtak és 250 embert továbbra is keresnek.

A fiatal eritreai azért menekült meg, mert tudott úszni, a vele tartó barátja azonban még sosem látott tengert. A fiatal mindössze egy alsóneműben próbált átjutni Afrikából, az egyetlen tulajdona emellett egy pokróc volt. A tragédia akkor következett be, amikor a mintegy száz kilométeres út végéhez közeledve megpillantották az olasz szigetet.

„Elkezdtünk pólókat és nadrágokat égetni. Lóbáltuk őket a levegőben, de a hajó lángra kapott, és egy robbanás is volt. Tudtuk, hogy a közelünkben van egy másik, menekülteket szállító hajó, emiatt sokan a vízbe ugrottak, de sehol nem látták a hajót” – mondta a fiatal. Az eritreai 2012 tavaszán indult el falujából, és szülei megtakarításából, 3000 ezer dollárért (650 ezer forintért) jutott át a Szaharán keresztül Líbiába.

„Nem tudtunk lélegezni, az emberek sírtak és köhögtek” – mondta az útról, amelyet egy kamionban töltöttek. Líbiában hónapokig dolgozott festőként, rabszolgaként bántak vele, sokszor megverték. Végül a polgárháború elől menekülő szíriaiakhoz csatlakozva jutott át a Földközi-tengeren. A hajót egy tunéziai férfi irányította az olasz hatóságok szerint, aki az embercsempész banda többi tagjával összesen fél millió eurót (150 millió forintot) kapott a menekültektől.