Vágólapra másolva!
Túl nagyok a hullámok, a búvárok nem tudtak lemerülni. Arra már semmi esély, hogy túlélőket találjanak.
Vágólapra másolva!

A rossz időjárási körülmények miatt felfüggesztették pénteken a holttestek utáni kutatást az Olaszországhoz tartozó, földközi-tengeri Lampedusa sziget partjainál, ahol csütörtökön több mint száz menekült vesztette életét egy hajótörésben.

A hatóságok közlése szerint a helyszínen dolgozó 40 búvár a többméteres hullámok és az erős szél miatt nem tudott alámerülni, hogy az elhunytak után kutasson a 47 méter mély tengerfenéken fekvő hajóroncsban és környékén.

Csütörtökön 155 embert mentettek ki élve a tengerből, de arra már gyakorlatilag semmi esély, hogy további túlélőkre bukkanjanak.

A búvárok eddig 111 holttestet hoztak a felszínre, de becslések szerint nagyjából további 250 áldozata lehetett a szerencsétlenségnek. A túlélők elmondása szerint körülbelül 450-500 eritreai, ghánai és szomáliai menekült utazott a 20 méteres embercsempész-hajón, amikor az csütörtök hajnalban Lampedusa partjaitól 600 méterre elsüllyedt.

A balesetet az okozta, hogy a zsúfolt hajón tűz ütött ki, ezért a menekültek a bárka egyik végébe rohantak, és így felborították. A menekültek többsége nem tudott úszni, és sokan a hajó belsejében ragadtak a baleset közben.

Az elsőként a hajószerencsétlenség helyszínére érkező helyi halász, Vito Fiorina az AP hírügynökségnek pénteken azt mondta: amikor reggel hét óra körül rábukkant az életükért küzdő menekültekre, sokan közülük már annyira ki voltak merülve, hogy a nekik dobott mentőövet sem tudták megfogni.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) szerint valószínűleg ez volt minden idők legsúlyosabb menekülteket érintő szerencsétlensége Európában, és ismét felhívta a figyelmet a háború, szegénység és nélkülözés elől a kontinensre igyekvők elkeseredettségére, illetve az Európai Unió bevándorláspolitikai feladataira.

Olaszországban nemzeti gyásznapot tartottak, Ferenc pápa pedig "a könnyek napját" hirdette meg péntekre, elítélve a menekülthelyzethez vezető "vad rendszert".

Lampedusán az üzletek zárva tartottak a nap folyamán, a sziget kikötőjében pedig egy "szégyen" feliratú fekete zászló lengett. A helyi lakosokat helyszíni beszámolók szerint igen megviselték az események - még annak ellenére is, hogy Lampedusa környékén gyakoriak a hasonló balesetek.

A mindössze 20 négyzetkilométeres sziget az elmúlt években az életük kockáztatásával a Földközi-tengeren áthajózó afrikai bevándorlók "kapuja" lett Európa felé. Lampedusán - amely közelebb fekszik az észak-afrikai partokhoz, mint Szicíliához - 2013 első fél évében közel 4000 bevándorlót regisztráltak, azaz háromszor annyit, mint az előző év azonos időszakában.

Az elmúlt 25 évben hivatalos adatok szerint legalább 19 ezer Olaszországba tartó menekült halt meg hajótörésekben, de szakértők szerint a valós szám ennél magasabb is lehet, mivel vélhetően sok kisebb szerencsétlenségre nem derül fény.