Akár 300 halott is lehet Lampedusánál

Vágólapra másolva!
Legalább 111 halottja van a Lampedusánál történt hajószerencsétlenségnek. Az olasz városka közelében 500 illegális bevándorló akart kikötni, de csak 155-en értek partot, miután kigyulladt a hajójuk.
Vágólapra másolva!

Búvárok keresik annak a hajónak a maradványait, amelyik csütörtökön süllyedt el az olaszországi Lampedusa közelében, a hajón legalább 500 afrikai illegális bevándorló tartózkodott, de közülük 155-et sikerült kimenekíteni. Legalább 111-en meghaltak, de 200 embert továbbra sem találnak.

A hajó nagyjából egy kilométerre Lampedusa partjaitól süllyedt el, miután tűz ütött ki rajta. A mentést hátráltatja a háborgó tenger - írja a BBC. A hajó kapitányát letartóztattak, a 35 éves tunéziai férfit áprilisban utasították ki Olaszország területéről. A hatóságok szerint legalább 100 ember fekszik a hajó hullámsírjában.

Az olasz belügyminiszter úgy fogalmazott, hogy nem olasz, hanem európai tragédia történt, mert szerinte Lampedusa nem Olaszország, hanem Európa határa.

Amióta fokozódik az erőszak Szíriában és Egyiptomban, jelentősen megnőtt azoknak a menekülteknek a száma, akik vállalják a veszélyes hajóutat Lampedusába és Szicíliába. A kis Lampedusa Afrikához közeli fekvése miatt - Tunézia partjai csak 130 kilométerre vannak - hosszú évek óta Európa kapuját jelenti a csónakon, hajón érkező menekültek számára.

Az Európába vezető úton az elmúlt tíz évben 6200 ember vesztette életét a Fortress Europe nevű segélyszervezet becslései szerint. A legdrámaibb év 2011 volt, akkor 1800-an vesztek a tengerbe.