Újra sugárszennyezett víz szivárgott a tengerbe Fukusimánál

Vágólapra másolva!
A felázott föld miatt megdőlt egy tartály, amelynek túlcsordult a peremén a sugárszennyezett víz. Augusztusban is hasonló történt.
Vágólapra másolva!

Erősen sugárszennyezett víz szivárgott ki ismét a Fukusima-1 atomerőmű egyik tartályából, és nem kizárt, hogy a víz egy része a tengerbe került - közölte csütörtökön az erőművet üzemeltető vállalat (Tepco).

A tájékoztató szerint az erőmű egyik dolgozója vette észre azt, hogy az 500 tonna űrtartalmú tartály a felázott talaj miatt megdőlt, és a benne lévő víz túlcsordult a peremén. Becslések szerint mintegy 430 liter víz folyhatott el a hozzá kapcsolódó lefolyón keresztül a talajvíz-elvezető csatornába és onnan a tengerbe.

Az elegyben stronciumot és kétfajta céziumizotópot találtak. A sugárzás mértéke literenként 200 ezer becquerel volt, míg a megengedett határérték 30 becquerel.

A Tepco egyik illetékese bocsánatot kért amiatt, hogy "nyugtalanságot" okoztak a történtek.
Augusztusban egy másik tartályból csaknem 300 tonna erősen sugárszennyezett szivárgott ki, és egy része valószínűleg a tengerbe került. Az esetet a nukleáris balesetek hétlépcsős skáláján hármas fokozatúnak, vagyis "súlyosnak" minősítették.

Két évvel ezelőtt, a 2011 március 11-én 9-es erősségű földrengés érte Japán északkeleti részét, ahol ezt követően szökőár pusztított, amely romba döntötte a fukusimai atomerőmű egy részét is.