Rangos európai emberi jogi díjra jelölték Snowdent

Vágólapra másolva!
Fehérorosz politikai foglyok, Edward Snowden és Malala Juszafzai az Európai Parlament (EP) Andrej Szaharovról elnevezett gondolatszabadság-díjának idei jelöltjei.
Vágólapra másolva!

Snowdent az Európai Zöld Párt jelölte a díjra az amerikai hírszerzési szervek titkos adatgyűjtési módszereinek leleplezéséért. A zöldek indoklása szerint Snowden tevékenysége hatalmas szolgálat volt az emberi jogok védelme szempontjából, valamint közvetve az európai állampolgárok számára is.

Rajta kívül az idei díjra jelölték Malala Juszafzai pakisztáni kamaszlányt. A nők oktatását tiltó tálib fanatikusok ellen többször nyíltan felszólaló tinédzser ellen egy éve merényletet kíséreltek meg.

Végül három fehérorosz jogvédőt is jelöltek az idei Szaharov-díjra. A 2010-ben bebörtönzött Alesz Bjaljatszki, Mikolaj Sztatkevics és Edvard Lobaj bűne, hogy tüntetést szerveztek Lukasenko elnök csalásokkal tarkított újraválasztása után.

Bjaljatszki egyébként a héten már egy másik emberi jogi díjat is elnyert. Az Európa Tanács (ET) Václav Havel-díját először osztották ki, a díjjal a bebörtönzött fehérorosz aktivista 61 ezer eurót is nyert.

A Szaharov-díjat korábban megkapta Nelson Mandela és Ang Szán Szu Csí burmai politikus is. Az idei nyertest október 10-én hirdetik ki.