Dől a pénz a Vatikánba

Vágólapra másolva!
Tavaly 87 millió euró nyereségük volt. A vatikáni bank most először hozta nyilvánosságra az éves mérlegét.
Vágólapra másolva!

Több mint hetvenéves történetében először közölte az éves mérlegét az IOR vatikáni bank kedden, eszerint 2012-t majdnem 87 millió euró (körülbelül 26,6 milliárd forint) tiszta nyereséggel zárta. A tavalyi mérlegkimutatás az IOR honlapján (ior.va). jelent meg.

A majdnem százoldalas mérleg egyik fontos adata az, hogy a vatikáni bank a pénzintézetet érintő botrányok és az ezeket követő működési szigorítások ellenére nyerséggel zárta a 2012-es évet. A 86,8 millió euró mérleg szerinti eredmény négyszerese a 2011-esnek. Újdonságnak számít, hogy az IOR mérlegét nemzetközi könyvvizsgáló cég hitelesítette, vagyis teljes mértékben megfelel az átláthatósági és a pénzmosás elleni szabályoknak.

A 0,44 négyzetkilométeres pápai állam 1942-ben alapított pénzintézetének 18 900 ügyfele és 114 dolgozója van. Ernst von Freyberg, az IOR februárban kinevezett elnöke július 31-én nyitotta meg az IOR honlapját, éppen a mérleg közlésének céljával. A bankra vonatkozó adatok online közlését semmilyen más dokumentum vagy magyarázó sajtótájékoztató nem kísérte.

A mérleg közlésével viszont az IOR teljesíti az Európai Tanács pénzmosás elleni bizottsága (Moneyval) feltételeit. A Moneyval a tavalyi vizsgálata során az IOR-nál hiányosságokat tár fel, amelyeket a vatikáni banknak az idei év végéig kell pótolnia.

Az IOR mérlegét azon a napon, kedden hozták nyilvánosságra, amikor Ferenc pápa megkezdte tanácskozását a kúria és az egyház reformjainak kidolgozásával megbízott bíborosi testülettel. A témák között szerepel a Vatikán gazdasági és pénzügyeinek rendezése is az egyszerűség és átláthatóság jegyében.

A Corriere della Sera olasz napilap értesülései szerint az IOR idei első féléves mérlege negatív volt, illetve a tavalyi nyereségből 50 millió euró már a hiányok fedezetéül szolgált. Az IOR-nál megkezdődött a számlák átvizsgálása is: hétfőn gyanús tranzakciók miatt 900 számlát zártak le, közöttük Szíria, Irán, Irak és Indonézia római nagykövetségének számláját. Elemzők szerint ez is azt tanúsítja, hogy a Vatikán csatlakozott a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása elleni nemzetközi előírásokhoz.