Kérdőre vonják a kenyai titkosszolgálatot

Vágólapra másolva!
Hétfőn a parlamentben kell elmondaniuk a kenyai titkosszolgálatok vezetőinek, hogy miért nem tudták megakadályozni a terrortámadást, amiről már egy éve voltak információik.
Vágólapra másolva!

Berendelték a parlamentbe a kenyai titkosszolgálatok vezetőit, mert a képviselők ki akarják őket kérdezni a terrortámadások hátteréről - írja a BBC. "Az embereknek tudniuk kell, milyen hiányosságai vannak a biztonsági rendszerünknek, hogy ez az egész megtörténhetett" - magyarázta a lapnak a meghallgatásokat az egyik képviselő. A titkosszolgálatok vezetőit hétfőre rendelték be a bizottság elé.

Kenyában szeptember 21-én támadták meg az al-Sabab terroristái a főváros egyik legforgalmasabb bevásárlóközpontját, ahol összesen 67 ember meghalt, és sokan megsebesültek. A plázát csak négy nap alatt tudták visszafoglalni a terroristáktól.

A parlamenti meghallgatás azért is érdekes lesz, mert a kenyai lapok az elmúlt napokban arról is írtak, hogy a titkosszolgálatok már egy éve figyelmeztetést kaptak arról, hogy az al-Sabab emberei a fővárosban vannak, és öngyilkos merényleteket terveznek, többek között a Westgate bevásárlóközpontban is. A minisztereknek adott beszámolók szerint még azt is tudták, hogy különösen szeptember 13. és 20. körül várhatók terrortámadások.

Az egyik lap olyan titkosszolgálati jelentéseket is megszerzett, amelyekből kiderül, hogy az izraeli titkosszolgálatok is figyelmeztették a kenyaiakat, hogy tudomásuk szerint terrortámadás készül izraeli tulajdonban álló magánépületek ellen. A Westgate bevásárlóközpont részben izraeli tulajdonban van.

A titkosszolgálatok a kormány tagjainak is jelentettek a terrorfenyegetettségről. Az egyik miniszter a napokban visszautasította azt a feltételezést, hogy semmibe vették volna a figyelmeztetéseket.