Kártérítést várnak a karibi országok Európától

Vágólapra másolva!
Anglia, Franciaország és Hollandia közreműködött a rabszolga-kereskedelemben, fizessenek - mondja 14 karibi ország.
Vágólapra másolva!

"Az európai államoknak meg kell fizetniük a tetteikért" - mondta az ENSZ pénteki ülésén beszédében a kis karibi állam, Saint Vincent és a Grenadine-szigetek miniszterelnöke, Ralph Gonsalves. Országa összefogott 13 másik karibi állammal, hogy közösen követeljenek kártérítést Angliától, Franciaországtól és Hollandiától, amiért azok "közreműködtek a rabszolga-kereskedelemben".

"Ezekért a szörnyű emberiség elleni bűncselekményekért kárpótlás kell" - mondják az államok, akik készek arra, hogy a hágai nemzetközi bíróság elé vigyék az ügyet. Három országra fognak koncentrálni a perben: Nagy-Britanniára az angol nyelvű karibi országok rabszolga-kereskedelmében játszott szerepe miatt, Franciaországra Haiti, valamint Hollandiára Suriname rabszolgái miatt.

A karibi országok már egy brit ügyvédi irodát is felbéreltek, akik korábban sikeresen harcoltak egy perben a brit gyarmati időkben megkínzott kenyaiak kárpótlásáért.

Az Egyesült Államokban korábban már sokszor felvetődött a korábbi rabszolgák leszármazottainak kárpótlása, de komoly támogatottsága soha nem volt az ügynek. Barack Obama még 2008-ban, az első elnökké választása előtt azt mondta, hogy nem támogatja a kárpótlást.

A karibi országok egyelőre nem mondták meg, hogy mennyi pénzre számítanak, de Gonsalves is megemlítette, hogy Nagy-Britannia az 1800-as években 20 millió fontot (ami ma már 200 millió fontnak felelne meg) fizetett a karibi térségbe érkező brit telepeseknek.