Rendőri készültség Isztambulban

Vágólapra másolva!
A szíriai katonai beavatkozás ellen tiltakoztak volna a törökök, vízágyúkkal és könnygázzal oszlatták fel őket.
Vágólapra másolva!

A török rendőrség vasárnap Isztambulban lezárta a Gezi parkot a tüntetők előtt, akik erre a napra - a második világháború kitörésének évfordulójára időzítve - szerveztek békét hirdető megmozdulást, állást foglalva a Szíriai ellen tervezett katonai beavatkozással szemben.

Szombat este a rendfenntartó erők már feloszlattak vízágyúkkal és könnygázzal egy tüntető csoportot, vasárnap azonban - legalábbis az esti órákig - nem történtek incidensek. A rohamosztagok tagjai csupán pajzsukkal igyekeztek visszaszorítani mintegy ezer tüntetőt, aki a parkhoz vezető sugárúton élő láncot alkotva fejezte ki tiltakozását a török kormánynak a szíriai beavatkozást támogató politikája ellen.

Isztambul több negyedében alakultak ilyen élő láncok, tagjaik egyebek között azt skandálták: "Az Egyesült Államok gyilkos, el a kezekkel Szíriától!". Egyes tüntetők békét jelképező fehér zászlókat lengettek, békét hirdető jelszavakat skandáltak.

Törökország más városaiban is rendeztek hasonló felvonulásokat. A szíriai határhoz közeli, déli Antakyában, ahol jelentős létszámú alavita közösség él (ehhez a vallási irányzathoz tartozik Bassár el-Aszad szíriai elnök is), mintegy kétezer ember tiltakozott a tervezett katonai beavatkozás ellen.

A délkelet-Anatóliai - többségében kurdok lakta - Diyarbakirban 20-30 ezer ember vonult az utcára, követelve a kurdokkal folytatott tárgyalások felújítását.