Ponta kész visszavonni Tőkés kitüntetését

Vágólapra másolva!
Victor Ponta román miniszterelnök kész ellenjegyezni egy esetleges elnöki rendeletet, amelyben visszavonják Tőkés László európai parlamenti képviselő román állami kitüntetését.
Vágólapra másolva!

Az Antena 3 hírtelevízióban Ponta hozzátette, hogy erről hétfőn hivatalos átiratot is küld az elnöki hivatalnak. Megjegyezte, volt már precedens arra, hogy ellenjegyzett egy állami kitüntetés visszavonásáról szóló rendeletet, és Tőkés László esetében is kész ezt megtenni - írja az MTI.

Tőkés László 2009-ben, a temesvári népfelkelés kitörésének huszadik évfordulóján kapta meg a legmagasabb román állami kitüntetés, a Románia Csillaga érdemrend Lovagi Fokozatát a romániai rendszerváltozás elindításában játszott történelmi szerepéért.

A legfőbb román közjogi méltóságok mindegyike bírálta Tőkés Lászlót azért, mert a Bálványosi Nyári Szabadegyetemen azt javasolta: Magyarország vállaljon védhatalmi szerepet Erdély érdekében úgy, ahogy ezt Ausztria tette Dél-Tirol esetében.

Kitüntetésének visszavonását elsőként Crin Antonescu szenátusi elnök, a Bukarestben kormányzó Szociálliberális Szövetség (USL) liberális társelnöke vetette fel "a román EP-képviselő következetesen románellenes hozzáállásáért".

Pénteken a külhoni románság képviselőinek részvételével megtartott 11. Marosfői Nyári Egyetemen résztvevői a rendezvény zárónyilatkozatában kérték fel az államfőt, hogy vonja vissza az érdemrendet az általuk szélsőségesnek nevezett magyar politikustól, "aki minden eszközzel Románia és a románság ellen harcol".

Korábban Traian Basescu államfő is a román állampolgárságra méltatlannak nevezte az EP-képviselőt, de az érdemrend visszavonására irányuló kérésekre nem reagált.
Az őt ért támadásokat és az érdemrend visszavonását célzó követelést Tőkés László a véleménynyilvánítási szabadság megvonásaként értékelte.

"Íme, megfogant az uszítás, Romániában diktatórikus viszonyok állnak fenn. Jómagam nem kitüntetésért harcoltam Temesváron. Emberi méltóságomban sértenek meg ezzel a javaslattal" - mondta pénteken a magyar közmédiának nyilatkozva Tőkés László.

Traian Basescu államfő májusban a korrupcióért hét év letöltendő börtönbüntetésre ítélt Catalin Voicu volt szociáldemokrata szenátortól, korábbi nemzetbiztonsági tanácsadótól vont vissza állami kitüntetést. 2007-ben Corneliu Vadim Tudortól, a Nagy Románia Párt elnökétől is megvonták aRománia Csillaga érdemrendet, miután botrányt rendezett azon a parlamenti ülésén, amelyen a román államfő elítélte a kommunizmus bűneit.