Mubarakot kiengedik a börtönből

Vágólapra másolva!
Még a héten kiszabadulhat a börtönből Hoszni Mubarak volt egyiptomi államfő, miután az ügyész ejtette a vele szemben felhozott korrupciós vádat.
Vágólapra másolva!

Farid al-Díb, a korábbi elnök ügyvédje hétfőn közölte: Mubarak egyelőre azért marad még őrizetben, mert egy másik korrupciós vád még fennáll vele szemben. Az ügyvéd szerint azonban az is hamarosan meg fog dőlni - írja az MTI.

"Már csak egy sima adminisztratív folyamat van hátra, amely nem tarthat tovább 48 óránál. Védencem a hét végén szabad lehet" - fogalmazott Díb.

A német hírügynökség értesülése szerint a szóban forgó ügyben a Mubarak család ingatlanjának építéséhez törvénybe ütköző módon felhasznált állami pénzek képezik a vád alapját. A szabadlábra helyezés hátterében pedig az áll, hogy a bíróság visszautalta az ügyet az ügyészségnek, kérve, hogy a vádemelést további négy személyre terjessze ki.

A 85 éves Mubarakot, aki 1981-től 2011 februárjáig irányította Egyiptomot, belügyminiszterével együtt tavaly életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélték az egyiptomi "arab tavasz" során alkalmazott rendőri erőszakért és több száz tüntető haláláért. Az ítélet ellen mind az ügyész, mind a védelem fellebbezést nyújtott be, a másodfokú tárgyalást még nem tűzték ki.

Mivel a vádlott már több mint két évet töltött börtönben, és Egyiptomban ez a maximális idő az őrizetbe vétel és a jogerős ítélet kimondása között, csakugyan szabadlábra kerülhet, amennyiben elejtik ellene a korrupciós vádakat.