Békét köthet Oroszország és Japán

Vágólapra másolva!
Egyik ország szerint sem normális, hogy még nem kötöttek békét. Japán miniszterelnöke tíz év után először tett hivatalos látogatást az oroszoknál.
Vágólapra másolva!

Igor Morgulov orosz külügyminiszter-helyettes a megbeszélésekről elmondta: mint arról a két ország vezetői megállapodtak, hozzáfognak a békeszerződéssel kapcsolatos tárgyalások kiindulópontjainak és módozatainak megvitatásához.

Japán partnere, Szugijama Szinguke emlékeztetett arra, hogy Abe Sindzó, a távol-keleti szigetország kormányfőjének április végi, moszkvai látogatása óta először találkoznak orosz kollégájával.

A japán kormányfő személyében tíz év után először tett hivatalos látogatást Oroszországban a távol-keleti szigetország miniszterelnöke.

Az Abe és Vlagyimir Putyin államfő megbeszéléseit követően kiadott közös közleményben Moszkva és Tokió tudatta, hogy szándékukban áll rendezi területi vitáikat és felgyorsítják a békeszerződés aláírását célzó tárgyalásokat. A politikusok utasították a külügyminisztériumokat a kölcsönösen elfogadható megoldás kidolgozására.

"A két ország vezetői egyetértettek abban, nem normális az a helyzet, hogy 67 évvel a második világháborút követően Oroszország és Japán között nincs megállapodás a békéről" - olvasható az akkor kiadott dokumentumban.

Oroszország és Japán a második világháború befejezése óta nem kötött békeszerződést. A japán Hokkaido szigethez közeli Kuril-szigetcsoport déli négy tagjának hovatartozása vitatott Moszkva és Tokió között. Utóbbi a területi vita rendezéséhez kötötte a békeszerződés aláírását.