Bocs, hogy tömegtüntetéseket szítottam

Vágólapra másolva!
Ma már bánja a tettét Ahmed Akkari muszlim vallási vezető, aki 2006 elején a Mohamed prófétát kigúnyoló karikatúrák miatt halálos áldozatokkal járó tömegtüntetéseket gerjesztett.
Vágólapra másolva!

A 2006-os, Mohamedet ábrázoló dániai karikatúrák elleni tiltakozásokat vezető imámok szószólója, a Libanonban született Akkari az utóbbi hetekben többször beszélt arról nyilvánosan, hogy a Jyllands Posten dán újságnak joga volt megjelentetni a rajzokat.

Az egyik legnagyobb példányszámú, országos dán napilapban 12 karikatúrából álló sorozat jelent meg. A gúnyrajzok óriási felháborodást váltottak ki szerte a muzulmán világban, több országban heteken át tartó, erőszakba torkolló tiltakozó megmozdulások voltak, Libanonban, Szíriában, Iránban és Afganisztánban támadás érte a dán nagykövetséget.

Az akkor 35 éves Akkari számos dániai muszlim szervezet képviselőjeként először Dániában szervezett tömegtüntetéseket, majd több imámmal együtt elutazott Egyiptomba, Libanonba és Szíriába, hogy támogatókat szerezzen, mondván, a dán kormány nem reagál az aggodalmaikra.

"Teljes tévedés volt (a muszlim országokban tett körút). Akkoriban (...) nem láttam a teljes képet. Meg voltam róla győződve, hogy a hitemért, az iszlámért harcolok" - mondta Akkari az AP amerikai hírügynökségnek. Mint mondta, ma is gyakorolja hitét, de egy 2007-es libanoni út "felnyitotta a szemét", sokkolta az iszlamista vezetők zsarnoki mentalitása.

2008-ban Grönlandra költözött, ahol két évig egy iskolában dolgozott. Elmondása szerint itt rengeteg ideje volt olvasni és gondolkodni. Mára a szakállát is levágatta, és személyesen kért bocsánatot Kurt Westergaard karikaturistától. Westergaard rajzolta az egyik legnagyobb felháborodást kiváltó, Mohamed prófétát bomba alakú turbánnal a fején ábrázoló karikatúrát, ami miatt több halálos fenyegetést kapott iszlám csoportoktól, sőt gyilkosságot is megkíséreltek ellene.

Dániában sokan üdvözölték Akkari véleményének látványos megváltozását, de akadnak, akik kételkednek a férfi őszinteségében, és azzal vádolják Akkarit, hogy csak a reflektorfényt és a népszerűséget keresi.