Snowden Oroszországban húzza meg magát

Vágólapra másolva!
Elhagyja a moszkvai repülőteret Edward Snowden - írja a BBC a férfi ügyvédjére hivatkozva. Egy évre befogadja Oroszország, amelynek Snowden csütörtök délutáni közleményében köszönetet is mondott. Az amerikai kormány nagyon csalódott.
Vágólapra másolva!

Edward Snowden egy évre ideiglenes menedéket kapott Oroszországban - jelentette be a férfi ügyvédje, aki szerint Snowdennek kiadták az erről szóló igazolást. Azt nem árulta el, hogy hová megy.

Ewdard Snowden hónapok óta menekül az amerikai hatóságok elől, mert kiszivárogtatott rengeteg információt az amerikai titkosszolgálatok megfigyelési programjáról. Snowden az információkhoz akkor jutott hozzá, amikor a CIA alkalmazottja volt.

A WikiLeaks internetes leleplező portál által londoni keltezéssel közölt, csütörtök délutáni nyilatkozatában Snowden köszönetet mondott Oroszországnak, és élesen bírálta az Egyesült Államokat. Szavai szerint az elmúlt nyolc hét bizonyította, hogy az amerikai kormány nem tartja tiszteletben az Egyesült Államok jogrendjét, illetve a nemzetközi jogot.

Ez az Obama-Putyin találkozóba is kerülhet

Az amerikai kormány a hírre reagálva csalódottságának adott hangot. A Fehér Ház csütörtöki állásfoglalásban közvetve utalt arra, hogy a történtek miatt Barack Obama elnök lemondhatja szeptemberre tervezett oroszországi találkozóját Vlagyimir Putyin elnökkel.

Jay Carney szóvivő kijelentette: "az amerikai kormány szerencsétlen fejleménynek tekinti a történteket, és mélységesen csalódott." Arra a kérdésre, vajon a Snowden számára biztosított menedékjog érinti-e a Putyinnal való szeptemberi csúcstalálkozóra vonatkozó döntést, a szóvivő úgy válaszolt: "tanulmányozzuk a csúcstalálkozó célszerűségét."

Az ügyről itt olvashat részletesebben.