Négy év börtön Berlusconinak jogerősen

Vágólapra másolva!
Az olasz harmadfokú bíróság adócsalás miatt jogerősen négy év börtönbüntetésre ítélte Silvio Berlusconi volt kormányfőt, akinek a kora miatt azonban nem kell börtönbe vonulnia. Később dől el, hogy házi őrizet vagy közmunka várja. A közhivatal viseléséről nem döntött a bíróság, így Berlusconit nem fosztották meg szenátusi mandátumától. A volt kormányfő videón üzente, hogy folytani fogja.
Vágólapra másolva!

Az olasz semmítőszék csütörtökön meghozta ítéletét az úgynevezett Mediaset-perben. A harmadfokú bíróság megerősítette a Silvio Berlusconi volt kormányfőre adócsalás miatt másodfokon kiszabott négy év börtönt, de elvetette azt, hogy a politikust eltiltsák a közhivatal viselésétől.

A semmítőszék a milánói másodfokú bíróságra utalta vissza a kiegészítő büntetés újratárgyalását. Emiatt Berlusconit nem fosztják meg szenátusi mandátumától, amíg a másodfokú bíróság nem dönt erről.

A négy év börtönből hármat automatikusan elengednek egy korábbi amnesztiatörvény értelmében. A 76 éves Berlusconinak az olasz törvények szerint a kora miatt - mivel 70 évesnél idősebb és még nem volt büntetve - nem kell börtönbe vonulnia, hanem házi őrizet, esetleg közmunka várja.

Mint amikor a berlini fal leomlott

Az első kommentárok szerint Berlusconi számára a lehető legrosszabb ítélet született. "Berlusconi meghalt. Olyasmi történt Itáliában, mint amikor a berlini fal leomlott" - kommentálta elsőként blogján az eseményt Beppe Grillo, az 5 Csillag Mozgalom vezére.

"Az adócsalásért elítélt Berlusconinak azonnal távoznia kell a parlamentből. A Demokrata Párt (PD) nem kormányozhat tovább vele" - hangoztatta Nichi Vendola, a Baloldal Környezet Szabadság elnöke. "Jelentős bírósági ítélet született. A PdL-nek felelősségteljes magatartást kell tanúsítania" - hangoztatta Guglielmo Epifani, a PD-főtitkára.

"A bíróság ítéletét tiszteletben kell tartani. Az ország csak egységben tud kilábalni a válságból" - adott ki közleményt Giorgio Napolitano államfő is.

Az utcákon gyülekeznek

Berlusconi a római rezidenciájának számító Grazioli-palotában a tévén keresztül követte az ítélet bejelentését ügyvédjeivel és idősebb lányával, Marinával. Az ítélet óta a PdL politikusai folyamatosan érkeznek Berlusconi római rezidenciájára. Berlusconi az utóbbi napokban azt hangoztatta, hogy az ítélet nem befolyásolja majd a nagykoalíciós kormány sorsát.

A Grazioli-palota környékét lezárták, és Róma központjában kiemelt biztonsági készültséget vezettek be. Az utcákon a PdL hívei Berlusconit éltetik, hangoztatva, hogy mindvégig kitartanak mellette. Silvio Berlusconi ellenzői pezsgőt bontottak a semmítőszék épülete előtt.

Berlusconi azért folytani akarja

A volt kormányfő az ártatlanságát és politikai elkötelezettségét hangsúlyozta a saját televízió-csatornáin sugárzott videóüzenetében, miutén meghallgatta az ítéletet. Berlusconi szerint az "abszolút semmi" alapján ítélték el: "a Mediaset csoportban soha nem történt adócsalás, soha nem léteztek titkos bevételek, családom tagjai soha még egy hamis számlát sem állítottak ki" - mondta a volt négyszeres olasz kormányfő. "Megfosztottak személyes szabadságomtól és jogaimtól, de a politika színterén maradok" - hangoztatta Berlusconi a római rezidenciáján rögzített videón.

Üzenetében a PdL elnöke hangsúlyozta, hogy 1992 óta a "kommunista" ügyészség precedens nélküli üldözésének áldozata. Saját vállalkozói és politikai érdemeit felsorolva kijelentette, nem ezt érdemelte Itáliától. Végezetül bejelentette, hogy a szabadságért folytatott küzdelme a Forza Italia (Hajrá Olaszország) párt újraindításával folytatódik.