Marihuána-mennyország jön Uruguayban

Vágólapra másolva!
A világ leglazább szabályozását vezeti be a marihuánára Uruguay. Lényegében szabadon fogyaszthatnak és termelhetnek majd füvet a helyiek, az állam pedig besöpri a drogkartellek bevételeit.
Vágólapra másolva!

A marihuána termesztését, kereskedelmét és fogyasztását is legalizálta az uruguayi parlament alsóháza szerdán - írja a BBC. Az erről szóló törvényt jóvá kell még hagynia a felsőháznak is, de ha ott is elfogadják a javaslatot, akkor a dél-amerikai országban lesz a legmegengedőbb szabályozás az egész világon a marihuánáról.

A javaslatot a kormány is támogatja, mivel úgy ítéli meg, hogy így le tudja törni a drogkartellek bevételeit, a keménydrogok használóinak számát pedig vissza lehet szorítani.

A kereskedelem teljesen állami kézbe kerülne, a fogyasztóknak pedig regisztrálniuk kell majd magukat, havi 40 gramm füvet vásárolhatnak az erre kijelölt üzletekben, és nevelhetnek otthon hat növényt. Külföldiek nem vásárolhatnak majd legálisan marihuánát.

A törvényt 96-ból 50 képviselő szavazta meg hosszú vita után. A szenátusban szintén többségben van a kormánypárt, így várhatóan ott is gond nélkül átmegy majd a javaslat.